ÜLEVAADE ⟩ CDU otsib uut juhti ja kurssi vana kaadri seast

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esimeheks pürgivad Helge Braun (vasakult), Friedrich Merz ja Norbert Röttgen pidasid kuu hakul partei peakorteris debati, et veenda erakonna lihtliikmeid just enda sobivuses erakonda valimiskaotuse järel kriisist välja juhtima. 
Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esimeheks pürgivad Helge Braun (vasakult), Friedrich Merz ja Norbert Röttgen pidasid kuu hakul partei peakorteris debati, et veenda erakonna lihtliikmeid just enda sobivuses erakonda valimiskaotuse järel kriisist välja juhtima. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/AFP/SCANPIX

Sügisestel valimistel valusa kaotuse üle elanud Saksamaa pikaaegne võimupartei Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) loodab uue esimehega võita tagasi valijate usalduse ja leida uue hingamise, kuid liidriks pürgivad kolm keskealist Lääne-Saksamaalt pärit meest esindavad pigem erakonna eilset põlvkonda.

Seejuures püüab Friedrich Merz viimase nelja aasta jooksul juba kolmandat korda CDU liidri ametit ja Norbert Röttgen läheb teisele katsele. Ainuke uus nimi võrreldes tänavu jaanuaris toimunud eelmiste esimehevalimistega on 16 aastat Saksamaa kantsleriks olnud Angela Merkeli kantseleiülem Helge Braun.

Kui eelmisel kahel korral on CDU pealiinist märksa parempoolsem neoliberaal Merz napilt kaotanud – 2018. aasta lõpus Annegret Kramp-Karrenbauerile ja vähem kui aasta eest Armin Laschetile, kes mõlemad esindasid n-ö Merkeli leeri –, siis nüüd on poliitik veendunud, et saab oma tahtmise. «Olen optimistlik, et sel korral asi õnnestub. Olen alati teadnud, et ilmselt on mul CDU liikmete seas suurem toetus kui delegaatide hulgas,» lausus Merz läinud nädalal usutluses n-tv-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles