USA seadusandjad kutsusid Bidenit kohtuma dalai-laamaga

Copy
Tiibeti vaimne liider dalai-laama.
Tiibeti vaimne liider dalai-laama. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS / Scanpix

USA seadusandjad kutsusid teisipäeval president Joe Bidenit kohtuma dalai-laamaga tagamaks, et tiibetlaste õiguste teema on jätkuvalt tähtsal kohal.

Alates George H.W. Bushist 1991. aastal on iga ametisolev USA president kohtunud Tiibeti vaimse juhiga. Ainsaks erandiks oli Donald Trump.

86-aastane dalai-laama on viimasel ajal vähendanud reisimist.

38 senaatorit ja 27 esindajatekoja liiget nii demokraatide kui vabariiklaste seast kutsusid USA-d ka avaldama Pekingile survet taasalustamaks dalai-laama esindajatega dialoogi, mis leidis viimati aset 12 aastat tagasi.

«President Biden saab demonstreerida Tema Pühaduse moraalse sõnumi ja eeskuju tähtsust, kutsudes Tema Pühaduse kohtumisele (Valge Maja) Ovaalkabinetis,» ütlesid senaatorid oma kirjas.

Kui dalai-laama ei saa reisida, peaks Biden saatma asepresident Kamala Harrise või mõne teise kõrge ametniku Indiasse, kus Nobeli rahupreemia laureaat on elanud alates pagemisest Tiibetist 1959. aastal, märkisid seadusandjad.

Dalai-laama ei külastanud Washingtoni Trumpi ametiajal ning koroonapandeemia on häirinud reisimist, piirates võimalusi kohtumiseks.

Trumpi kunagine riikliku julgeoleku nõunik John Bolton on öelnud, et president avaldas vastuseisu, kui USA tollane suursaadik ÜRO-s Nikki Haley palus kohtumist dalai-laamaga. Trump olevat kartnud, et Haley võib nurjata kaubandusleppe Hiinaga.

Trump muutus hiljem Hiina valjuhäälseks kritiseerijaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles