EL lubab Moldovale finantsabi gaasikriisi mõjude leevendamiseks

Copy
Moldova peaminister Maia Sandu (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen (paremal).
Moldova peaminister Maia Sandu (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen (paremal). Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Scanpix

Euroopa Komisjon eraldab Moldovale 60 miljonit eurot finantsabi, et aidata sellel riigil leevendada gaasikriisi mõjusid.

Vastava kokkuleppe allkirjastasid kolmapäeval Brüsselis Moldova asepeaminister ja välisminister Nicu Popescu ning Euroopa Liidu laienemisvolinik Olivér Várhelyi. Tseremoonial viibisid ka Moldova president Maia Sandu ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Sandu märkis, et Euroopa Liit näitab üles solidaarsust ning tuli Moldovat päästma ajal, mil riik vajab seda kõige rohkem. Ta rõhutas, et Moldova võimud on valmis edasiseks koostööks EL-iga energiajulgeoleku vallas, et vältida kriise tulevikus.

Moldova sõlmis ka kaks laenulepet Euroopa Investeerimispanga (EIB) ning Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupangaga (EBRD). Mõlema laenuleppe suuruseks on 30 miljonit eurot.

26. novembril teatas Moldova, et on tasunud oma 66 miljoni euro suuruse võla Vene gaasihiiu Gazpromi ees, mis ähvardas riigilt gaasivarustuse ära võtta. 

Oktoobris pikendasid Moldova ja Gazprom oma gaasilepet viie aasta võrra. Sellele eelnes vastasseis seoses gaasihinna järsu tõusuga. Moldova kehtestas toona gaasinappuse tõttu eriolukorra ja allkirjastas esmakordselt leppe gaasi tarnimiseks mujalt kui Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles