USA karistab Hiina biotehnoloogiafirmasid uiguuride jälgimise eest

Copy
Üks väidetavatest Uiguuride sunnitöölaagri asupaikadest Xinjiangis.
Üks väidetavatest Uiguuride sunnitöölaagri asupaikadest Xinjiangis. Foto: Thomas Peter

USA kandis neljapäeval mitu Hiina biotehnoloogiafirmat musta nimekirja, süüdistades neid uiguuri vähemuse kõrgtehnoloogilise jälgimise eest.

Kaubandusministeerium piirab tundlikku eksporti Hiina sõjameditsiiniteaduste akadeemiale ja selle 11 uurimisinstituudile, sest nende töö biotehnoloogia vallas hõlmab muu hulgas «arvatavat ajukontrollirelvastust».

USA musta nimekirja sattunud instituutides tegeldakse vereülekannete, biotehnoloogia ja toksikoloogiaga.

«Biotehnoloogia ja meditsiiniuuendused võivad päästa elusid. Kahjuks eelistab Hiina Rahvavabariik kasutada neid tehnoloogiaid saavutamaks kontrolli oma rahva üle ning etniliste ja usuliste vähemusrühmade represseerimiseks,» ütles kaubandusminister Gina Raimondo.

«Me ei saa lubada, et USA kaupu, tehnoloogiaid ja tarkvara, mis toetavad arstiteadust ja biotehnoloogilist innovatsiooni, kasutataks USA riiklikule julgeolekule vastupidisel eesmärgil.»

Inimõigusorganisatsioonid on teatanud Loode-Hiinas Xinjiangi piirkonnas elavate islamiusku uiguuride erakordselt ulatuslikust jälgimisest. Neil peetakse silma peal DNA andmete ja näotuvastustehnoloogia abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles