NATO saatis välja öise hoiatuse Ukraina kohta (24)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Donetski piirkonnas teenivad Ukraina sõdurid.
Donetski piirkonnas teenivad Ukraina sõdurid. Foto: VADIM KUDINOV / Scanpix

Kuigi Brüsselis on kell tund vähem kui Tallinnas, on siiski üsna tavatu kellaaeg avalduseks, mis just (kell 22.30 Brüsseli, kell 23.30 Tallinna aja järgi) NATO peakorterist saabus. See puudutab Ukrainat.

«Me oleme sügavalt mures märkimisväärse, mitteprovotseeritud ja õigustamatu Vene vägede koondumise pärast Ukraina piiridele viimastel kuudel ning lükkame tagasi Venemaa valeväited Ukraina ja NATO provokatsioonidest,» algab selle tekst. «Me kutsume Venemaad kohe pingeid leevendama, kasutama diplomaatilisi kanaleid ning täitma oma rahvusvahelisi lubadusi sõjaliste tegevuste läbipaistvuse osas.»

«Me hindame tõsiselt mõjusid, mis praegusel olukorral on alliansi julgeolekule. Me vastame alati kindlameelselt igasugusele meie julgeolekukeskkonna halvenemisele, sealhulgas tugevdame vajadusel oma kollektiivset kaitsehoiakut,» jätkub tekst.

«NATO võtab tarvitusele kõik vajalikud meetmed tagamaks kõigi NATO liitlaste julgeolek ja kaitse. Igasugusel edasisel agressioonil Ukraina vastu oleksid massiivsed tagajärjed ja kõrge hind,» hoiatab NATO avaldus.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg tänahommikusel kohtumisel Brüsselis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg tänahommikusel kohtumisel Brüsselis. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Hommikul käis alliansi peakorteris ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Ta tegi seda tagasiteel ELi idapartnerluse tippkohtumiselt. Ka sellel üritusel andis mure Ukraina vägedega sisse piiranud Venemaa tegevuse pärast tugevalt tooni.

ELi kohtumise kõrvalt olid Zelenskõil eraldi kokkusaamised nii Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi kui Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga.

Kommentaarid (24)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles