USA eksperdid soovitasid mRNA vaktsiine J&J asemel

Copy
Moderna COVID-19 vaktsiin 15. detsember 2021.
Moderna COVID-19 vaktsiin 15. detsember 2021. Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP/Scanpix

USA valitsuse meditsiiniekspertide kogu soovitas neljapäeval ühehäälselt Pfizeri ja Moderna mRNA COVID-19 vaktsiinide manustamist Johnson & Johnsoni vaktsiini asemel seoses J&J nõrgema efektiivsuse ja suuremate riskidega.

Eksperdid hääletasid soovituse poolt, mis puudutab 18-aastaseid ja vanemaid inimesi.

Haiguste Ennetamise ja Kontrolli Keskuste (CDC) juht Rochelle Walensky toetas meedet neljapäeva õhtul.

Walensky soovitas ameeriklastel ennast vaktsineerida.

Johnsoni vaktsiini on varasemalt kiidetud, kuna seda saab säilitada soojematel temperatuuridel ning kuna see pakkus varasemate viirusevariantide puhul kaitset juba pärast esimest süsti.

Hilisemad tõendid viitasid aga sellele, et vaktsiin on seotud tromboosiohuga, iseäranis raseduseas naistel. Võimud peatasid ning seejärel lubasid vaktsiini kasutamist aprillis. Pärast seda on olnud tegemist populaarsuselt kolmanda vaktsiiniga ameeriklaste seas.

Sel nädalal leidis USA toidu- ja ravimiamet (FDA), et antud terviserisk on kõrgem, kui varem arvati ning ei piirdu vaid naistega.

Esialgsed laboriandmed viitavad, et see vaktsiin pakub väga vähe kaitset uue omikronivariandi puhul, vähemalt nakatumise vastu.

Washingtoni Ülikooli professori Beth Belli sõnul ei tuleks aga Johnsoni vaktsiini manustamise võimalust kaotada.

Vähemalt üheksa inimest on USA-s surnud trombotsütopeeniaga tromboosi sündroomi (TTS) tõttu 9. detsembri seisuga, teatas CDC. Kokku on riigis manustatud 16 miljonit Johnsoni koroonavaktsiini.

«Johnson & Johnsoni COVID-19 vaktsiin on elupäästev vahend inimestele kõrge riskiga elanikkonna seas,» ütles ravimifirma rahvusvahelise haru üks juhtidest Penny Heaton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles