USA kehtestas Hiinale uued kaubanduspiirangud uiguuride õiguste tõttu

BNS
Copy
Üks väidetavatest Uiguuride sunnitöölaagri asupaikadest Xinjiangis.
Üks väidetavatest Uiguuride sunnitöölaagri asupaikadest Xinjiangis. Foto: Thomas Peter

USA kehtestas neljapäeval impordikeelu Hiina Xinjiangi regiooni toodetele seoses uiguuride kohtlemist puudutavate inimõigusküsimustega.

USA senat hääletas ühehäälselt täieliku impordikeelu poolt seoses kahtlustega, et Hiina kasutab sunnitöölisi.

«Me teame, et see toimub hirmutava, jubeda kiirusega genotsiidiga, mida me praegu näeme,» ütles senaator Marco Rubio, kes tõi impordikeelu senati ette pärast seda, kui selle kiitis heaks esindajatekoda ning mille president Joe Biden Valge Maja sõnul allkirjastab.

Mõned USA ettevõtted on väljendanud muret Uiguuride Sunnitöö Ennetuse Akti suhtes, mis keelab kõik tooted regioonist, kui ei esitata selgeid tõendeid, et nende tootmine ei hõlmanud orjust.

Xinjiang on suur puuvillatootja ning hinnanguliselt 20 protsenti rõivastest, mida Ühendriigid igal aastal impordivad, sisaldavad regioonist pärit materjale.

Inimõiguslaste sõnul hoitakse enam kui miljonit uiguuri ja teisi turgikeelseid moslemeid laagrites, mille eesmärk on juurida välja nende islamiusu traditsioonid ning sundida neid assimileeruma Hiina hani rahvusest enamusega.

Peking on nimetanud neid laagreid kutseõppekeskusteks ning väidab, et sarnaselt lääneriikidega on selle eesmärk vähendada radikaalse islami mõju.

Ühendriigid on nimetanud Hiina tegevust genotsiidiks ning koos Austraalia, Suurbritannia ja Kanadaga kavatsetakse selle küsimuse tõttu kehtestada Pekingi taliolümpiamängudele tuleval aastal diplomaatiline boikott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles