Moskva kutsub Läänt rände peatamiseks Afganistani vara vabastama

Copy
Vene presidendi eriesindaja Afganistani küsimustes Zamir Kabulov.
Vene presidendi eriesindaja Afganistani küsimustes Zamir Kabulov. Foto: Vene välisministeerium / TASS / Scanpix

Kreml kutsub lääneriike andma vabaks välismaale paigutatud Afganistani varad rahastamaks humanitaarabi, mis aitaks peatada Talibani võimuhaaramisele järgnenud põgenikelainet.

Rahvusvaheline kogukond ei tunnusta Talibani valitsust, mis tuli Afganistanis võimule augustis, kui võõrväed riigist ülepeakaela lahkusid.

ÜRO andmetel ähvardab nüüd rohkem kui poolt Afganistani 38 miljonist elanikust toidupuudus ning talve tulek sunnib miljoneid inimesi valima migrantsiooni ja nälja vahel.

Vene presidendi erisaadik Afganistani küsimustes Zamir Kabulov ütles, et Venemaa on hoiatanud Läänt, et varade ja ülekannete külmutatuna hoidmise korral põgenevad sel talvel tuhanded Afganistani perekonnad Euroopasse.

«Lääs kardab rändevooge,» ütles ta uudisteagentuurile RIA Novosti.

«Sestap vabastagem Afganistani raha. Me peame tegema kõik, mida suudame, et sadadel tuhandetel Afganistani perekondadel ei oleks vaja riigist lahkuda.»

Washington külmutas Talibani võimule tulles ligi 9,5 miljardi dollari väärtuses Afganistani keskpanga varasid ja välisabist sõltuv majandus on peaaegu kokku kukkunud.

Venemaale teevad muret Afganistanis pead tõstnud terrorirühmitused, nende hulgas Islamiriik, mille liikmed võivad põgenikena esinedes pääseda Kesk-Aasia riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles