Tšehhi president nimetas ametisse uue valitsuse

Copy
Tšehhi uus peaminister Petr Fiala.
Tšehhi uus peaminister Petr Fiala. Foto: Milan Kammermayer / AFP / Scanpix

Tšehhi president Miloš Zeman nimetas reedel ametisse uue valitsuse eesotsas Petr Fialaga.

Fiala parempoolse liidu valimisvõidust on möödas üle kahe kuu.

«President nimetab vastavalt põhiseadusele täna uue valitsuse liikmed,» ütles presidendi kantseleiülem Vratislav Mynář pidulikul tseremoonial

Valitsuses on 18 liiget viiest erakonnast, nende hulgas kolm naist. Võimukoalitsioonil on 200-kohalises parlamendis 108 kohta.

Valitsust ootab ees võitlus koroonaviirusega, sest uute nakkuste arv kasvab jõudsalt. Lisaks peab värske valitsus toime tuleva järsult kasvava inflatsiooni ja energiahindadega ning pandeemia tulemusel lõhestunud ühiskonnaga.

Fiala parempoolne Kodanike Demokraatlik Partei võitis napilt oktoobris toimunud valimised ning moodustas koalitsiooni tsentristlike kristlike demokraatide ja paremtsentristliku erakonnaga TOP 09.

Nende alliansiga Üheskoos liitusid ka tsentristlik ühendus Linnapead ja Sõltumatud ning Piraadipartei.

Nad tõrjusid võimult miljardärist peaministri Andrej Babiši.

Zeman, kes pidi esialgu koalitsiooniläbirääkimisi jälgima, toimetati maksaprobleemide tõttu 10. oktoobril haiglasse, seda päev pärast parlamendivalimisi.

77-aastane president lasti novembri lõpus haiglast välja, kuid et ta andis samal päeval positiivse koroonaviiruse testi, viidi ta sinna peagi tagasi.

28. novembril nimetas president uueks peaministriks endise poliitikateadlase Fiala.

Zeman ei nimetanud reedel ametisse põllumajandusministrit, kes viibis koroonaviiruse tõttu eneseisolatsioonis. Ta määratakse ametisse hiljem.

President väljendas kahtlusi välisministri Jan Lipavský osas Piraadiparteist tema vaenuliku hoiaku tõttu Venemaa ja Hiina osas, kuid nimetas ta lõpuks siiski ametisse.

Zeman kritiseeris ka Lipavský «eemalehoidvat hoiakut» Ungari, Poola ja Slovakkia ning lisaks Iisraeli osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles