Saksa kristlikud demokraadid valisid uueks juhiks Friedrich Merzi

Copy
Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) uueks juhiks valitud Friedrich Merz.
Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) uueks juhiks valitud Friedrich Merz. Foto: FILIP SINGER / POOL / EPA / SCANPIX

Saksamaa suurim opositsioonipartei, ekskantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), valis oma uueks juhiks konservatiivi Friedrich Merzi, teatas erakond täna.

Merz, kes kandideeris CDU juhiks juba kolmandat korda, võitis 62,1 protsenti partei liikmeskonna häältest, edestades seeläbi kaht tsentristlikku kandidaati. Häälteenamus oli piisav, et vältida valimiste minemist teise vooru.

Alates jaanuarist CDU juhiks olnud Armin Laschet astub tagasi, olles juhtinud kaheparteilise konservatiivide bloki selle kõigi aegade halvima tulemuseni septembrikuistel üldvalimistel. Blokki edestasid napilt uue kantsleri Olaf Scholzi sotsiaaldemokraadid.

Merzil (66) on opositsioonijuhina kogemusi. Ta juhtis CDU parlamendifraktsiooni aastatel 2000-2002, kuni Merkel ta välja vahetas. Parlamendist lahkus ta aastal 2009, teenides hiljem leiba advokaadi ja investeerimishiiu BlackRocki Saksa haru nõukogu esimehena.

Parlamenti naases Merz tänavu septembris.

CDU umbes 400 000 liiget valisid juhti esmakordselt veebi ja posti teel, hääle andis pea kaks kolmandikku liikmeist.

Merz edestas vastaseid suurelt. Endine keskkonnaminister Norbert Röttgen, kes juhtis viimastel aastatel parlamendi välispoliitika komiteed, sai 25,8 protsenti häältest. Merkeli endise kantseleiülema Helge Brauni poolt hääletas 12,1 protsenti.

Merz pürgis erakonna juhiks ka aastal 2018 ja tänavu jaanuris, mil ta jäi võrdlemisi napilt alla vastavalt Annegret Kramp-Karrenbauerile ja Laschetile.

Merzi võitu peab tuleval kuul kinnitama ka erakonna kongress, kuid see on üldiselt vaid formaalsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles