Diplomaadid: Iraani tuumakõnelused on tupikusse jooksmas (1)

Copy
Iraani uraanirikastamise tehas Natanzis
Iraani uraanirikastamise tehas Natanzis Foto: Reuters

Euroopa diplomaadid ütlesid reedel, et kõnelustel Iraani 2015. aasta tuumaleppe päästmiseks on tehtud mõningaid tehnilisi edusamme, kuid väljavaated on kiirelt kadumas.

«Viimase ööpäevaga on tehtud mõningaid tehnilisi edusamme, kuid see toob meid kõigest lähemale sellele seisule, kus kõnelused olid juunis,» teatasid Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa ühisavalduses.

«Me oleme kiirelt jõudmas nende läbirääkimiste tupikuni,» lisasid nad, nimetades Teherani palutud vaheaega nörritavaks.

Kõnelused, mille eesmärk on tuua 2018. aastal leppest lahkunud USA tagasi ja mõjutada Iraani vahepeal hoogustunud tuumatöid taas koomale tõmbama, algasid aprillis, kuid katkesid mitmeks kuuks, kuna Iraanis tuli võimule uus president.

Läbirääkimisi alustati uuesti novembri lõpus.

«Oleme sel nädalal hästi edenenud. Täna tuleb kokku ühiskomisjon ja me jätkame kõnelusi mõnepäevase vaheaja järel,» ütles Iraani pealäbirääkija Ali Bagheri reedel Twitteris.

EL-i ja USA diplomaadid jäid oma hinnangus tagasihoidlikumaks.

Briti, Prantsuse ja Saksa läbirääkijad ütlesid esmaspäeval, et selle vooru tegelike läbirääkimisteni ei ole veel jõutud, sest aeg on läinud tegelemisele lepinguga vastuolus olevate Iraani uute seisukohtadega.

Washington, kes 2018. aastal president Donald Trumpi eestvõttel tuumaleppest lahkus, võtab kõnelusest osa vahendajate kaudu.

Läbirääkimistel osalevad veel Hiina ja Venemaa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles