USA kohus mõistis mehe Kapitooliumi rünnaku eest viieks aastaks vangi

Copy
Märul Kapitooliumil 6. jaanuaril. Foto on illustreeriv.
Märul Kapitooliumil 6. jaanuaril. Foto on illustreeriv. Foto: JOSEPH PREZIOSO/AFP/Scanpix

Kohus mõistis reedel USA endise presidendi Donald Trumpi pooldaja viieks aastaks vangi politseinike ründamise eest tormijooksu ajal Kapitooliumile.

Tegemist on raskeima karistusega, mis 6. jaanuari vägivallajuurdlusega seoses seni on määratud.

54-aastast Robert Scott Palmerit, kes kandis Trumpi-meelsete kirjadega USA lipu värvides jakki ning mütsi tekstiga «Florida for Trump», nähti videotel loopimas Kapitooliumi lähedal politseinikke laudade, tulekustuti ja muude esemetega.

Ta püüdis seejärel siseneda kongressihoonesse, kuid oli sunnitud julgeolekuametnike kasutatud pipragaasi tõttu taanduma.

Pärast seda jätkas ta korrakaitsjate pihta asjade loopimist, kuni sai pihta kummikuuliga.

Föderaalkohtunik Tanya Chutkan keeldus arvestamast Palmeri viiteid probleemsele lapsepõlvele ja käsitsi kirjutatud vabandust, mille kohaselt Trump, keda ta nimetas «türanlikuks» ja «meeleheitlikult võimu külge klammerduvaks, peibutas teda ja teisi Kongressi ründama».

«Ma mõistan, et meile, Trumpi toetajaile on valetatud,» kirjutas Palmer.

Prokurörid juhtisid tähelepanu, et isegi pärast oma süü tunnistamist 4. oktoobril jätkas ta oma tegude kaitsmist, sarjates enda loodud rahakogumise veebilehel politseinikke.

«Palmer ühines teadlikult suure märatsejate rühmaga konkreetse kavatsusega sekkuda riigi valimisprotsessi,» ütlesid prokurörid kohtule tehtud otsuses.

«Palmer püüdis vägivallaga saavutada oma poliitilist eesmärki, milleks oli õõnestada demokraatlikke valimisi ja rahumeelset võimuvahetust.»

Seni kõige karmim karistus Kapitooliumi ründamise eest oli 41 kuud, mis määrati kahele mehele, keda süüdistati ametliku menetluse takistamises, kuid mitte korrakaitsjate ründamises.

Rünnaku tõttu on süüdistus esitatud enam kui 700 inimesele, enamik neist väiksemate kuritegude eest, nagu ebaseaduslik sisenemine Kapitooliumi hoonesse.

Kuid mitmekümmend on saanud süüdistused kallaletungis ja surmavate relvade kasutamises, aga ka vandenõus, mis võivad kaasa tuua rasked karistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles