Filipiine tabanud supertaifuunis Rai hukkus vähemalt 23 inimest

Copy
Taifuunist räsitud elektriliinid Cebu linnas, Filipiinide keskosas.
Taifuunist räsitud elektriliinid Cebu linnas, Filipiinide keskosas. Foto: Jay Labra/AP/Scanpix

Supertaifuun Rai on nõudnud Filipiinidel vähemalt 23 inimese elu, kriisiteenistus hoiatas laupäeval ränkade purustuste eest enim kannatada saanud piirkondades.

Enam kui 300 000 inimest pages rannikul asuvatest küladest ja kuurortidest, kui taifuun riigi lõuna- ja keskosa räsis, katkestades mõne piirkonna sideühenduse ning rebides hoonetelt katuseid.

Rai oli neljapäeval Siargao saarele jõudes supertaifuun, tuulte kiirusega 54,1 meetrit sekundis.

Laupäevaks oli tormi tuulte kiirus vaibunud 41 meetrile sekundis, kui see endiselt puid juurtega välja rebides saarestikku laastas, teatas riigi ilmateenistus.

Sõjaväe jagatud õhufotod näitasid laialdasi kahjustusi jõulude eel surfajatest ja puhkajatest tulvil kindral Luna nimelises omavalitsuses, kus majadelt olid kistud katused ning rusud ja praht vedeles kõikjal maas.

Enam kui 18 000 sõjaväelast, politseinikku, rannavalvetöötajat ja tuletõrjujat osaleb otsingu- ja päästetöödel taifuunist enim mõjutatud piirkondades, ütles riikliku kriisiameti pressiesindaja Mark Timbal AFPle.

Pärast ilmateenistuse hoiatust mitme meetri kõrguste tormilainete eest, mis rannikupiirkonna üle võivad ujutada, tühistati mitmeid lende ja suleti ajutiselt mitmed sadamad.

Rai, mida saareriigis teatakse Odette'i nime all, on hiline torm taifuunihooajal, mis tavaliselt kestab juulist oktoobrini.

Teadlased on ammu hoiatanud, et inimtekkelise kliimasoojenemise tagajärjel muutuvad taifuunid järjest võimsamaks ja saavutavad oma tugevuse kiiremini.

Filipiine, mis on üks maailma haavatavamaid riike kliimamuutuste koha pealt, tabab igal aastal keskmiselt 20 tormi ja taifuuni, mis hävitavad juba niigi vaesunud piirkondades saagi, kodusid ja taristuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles