Etioopia teatas mitme olulise linna mässulistelt tagasivallutamisest (1)

Copy
Etioopa sõdurid Kombolchas, mille tagasivallutamisest teatati 6. detsembril.
Etioopa sõdurid Kombolchas, mille tagasivallutamisest teatati 6. detsembril. Foto: Amanuel Sileshi/AFP/Scanpix

Etioopia relvajõud on Tigray mässulistelt tagasi vallutanud mitu linna, teiste seas Kobo ja Woldiya riigi põhjaosas, teatas laupäeval valitsus.

Sõda ja vihane võitlus kestab Etioopias juba 13 kuud, olles nõudnud tuhandeid inimelusid.

Konflikt peaminister Abiy Ahmedile ustavate vägede ja Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) mässuliste vahel on põhjustanud sügava humanitaarkriisi ning ÜRO on nõudnud arvatavate kuritarvituste rahvusvahelist uurimist.

Endine armee kolonelleitnant Abiy teatas eelmisel kuul, et asub ise rinnet juhtima, millele on järgnenud valitsuse teated mitme võtmelinna tagasivõitmisest.

Side on konfliktipiirkonnas katkenud ja ajakirjanike juurdepääs piiratud, mistõttu on lahinguväljalt saabuvaid väiteid keeruline kontrollida.

Valitsuse pressiteenistus väitis laupäeval, et Abiy jõududel on õnnestunud saavutada täielik kontroll Sanqa ja Sirinqa üle, aga ka Woldiya, Hara, Gobiye, Robit ja Kobo linnade üle.

«Hävingu eest pääsenud ja põgenevat vaenlasväge... jälitavad meie liitlasväed,» on kirjutatud Facebooki lehel.

Alates oktoobri lõpust on kumbki pool teada andnud erinevate linnade vallutamisest ja tagasivallutamisest.

Mässulised võtsid pühapäeval tagasi UNESCO maailmapärandi hulka kuuluva Lalibela linna, milles valitsusväed olid 11 päeva varem TPLF-lt enda kätte võtnud.

Sõda puhkes mullu oktoobris, mill Abiy saatis väed Tigray piirkonda riigi põhjaosas, süüdistades TPLF-i rünnakus armeele.

Ta lubas saavutada kiire võidu, kuid mässulised vallutasid tänavu juuniks enamuse Tigray piirkonnast tagasi, tungides seejärel Afari ja Amhara piirkondadesse, kus asuvad Kobo ja Woldiya.

Võitluse tõttu on enam kui kaks miljonit inimest olnud sunnitud ümber asuma ning ÜRO hinnangul elavad sajad tuhanded näljalähedastes tingimustes. Mõlemad pooled on teatanud suurtest veresaunadest ja vägistamistest.

ÜRO Inimõiguste Nõukogu hääletas reedel rahvusvaheliste uurijate Etioopiasse saatmise poolt, hoiatades üldise vägivalla eest.

Aafrika Liidu diplomaatilised püüdlused relvarahu saavutada ei ole olnud tulemuslikud.

Kartes mässuliste tungimist riigi pealinna on USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja teised riigid ärgitanud oma kodanikke Addis Abebast lahkuma, ehkki Abiy valitsus kinnitab, et pealinnas on turvaline.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles