Saksamaa hoiatas Venemaad tagajärgede eest Nord Streamile (1)

Copy
Nord Stream AG logo firma peakorteris Šveitsis.
Nord Stream AG logo firma peakorteris Šveitsis. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Saksamaa majandusminister Robert Habeck hoiatas laupäeval avaldatud intervjuus tõsiste tagajärgede eest Nord Stream 2 gaasitorule, kui Venemaa peaks Ukrainat ründama.

Läänemere põhjas jooksev gaasitoru peaks kahekordistama odava gaasi tarne Venemaalt Saksamaale, mis EL-i suurima majanduse teatel on vajalik üleminekul kivisöe- ja tuumaenergialt.

Kümne miljardit eurost projekti on aga aastaid vaevanud viivitused ning Poola ja Ühendriikide kriitika.

Kriitikute sõnul suurendab projekt Euroopa sõltuvust Venemaa gaasist, Ukraina nimetab seda geopoliitiliseks relvaks.

«Igasugune uus sõjaline tegevus ei jää karmide tagajärgedeta,» ütles Roheliste minister ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung, viidates Vene vägede koondamisele Ukraina piirile.

Ta hoiatas, et midagi pole välistatud, kui Venemaa taas Ukraina territoriaalsest terviklikkust rikub.

«Edasise eskaleerumise korral võib juhtuda, et gaasitoru ei hakka tööle,» ütles välisminister Annalena Baerbock.

«Geopoliitilisest seisukohast oli gaasitoru viga,» ütles majandusminister Habeck. «Kõik riigid olid selle vastu, välja arvatud Saksamaa ja Austria».

«Gaasitoru on aga ehitatud. Selle töölepanek on lahtine ning see otsustatakse kooskõlas Euroopa ja Saksamaa seadustega,» lisas ta

Saksa võimud ootavad sertifitseerimise protsessi alustamiseks dokumente gaasitoru Šveitsis asuvalt operaatorfirmalt Nord Stream 2 AG.

Pärast seda peab gaasitorule heakskiidu andma ka Euroopa Komisjon ning see ei juhtu ilmselt järgmise aasta esimeses pooles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles