Taiwanlased hääletasid referendumil USA sealiha keelamise vastu (1)

BNS
Copy
Taiwani riigipea Tsai Ing-wen
Taiwani riigipea Tsai Ing-wen Foto: ANNABELLE CHIH

Taiwanlased hääletasid laupäeval peetud referendumil, millega pandi proovile kaubandussuhted Washingtoniga, USA sealiha keelamise vastu.

President Tsai Ing-weni võimupartei tegi kampaaniat, et mitte taastada keeldu kasvuhormooni raktopamiin sisaldava sealiha impordile, mis tühistati läinud aastal.

USA farmerid kasutavad ainet tailiha kasvu soodustamiseks, kuid kohtades nagu Euroopa Liit, Hiina ja Venemaa on see keelatud.

Keelu vastu hääletas 4,13 miljonit, poolt 3,94 miljonit inimest. Keelu taastamiseks läinuks vaja 4,96 poolthäält.

«See tulemus näitab, et Taiwani rahvas loodab liituda maailmaga ja on valmis rahvusvahelises kogukonnas aktiivselt kaasa lööma,» ütles Tsai.

Valitsus tühistas raktopamiinikeelu läinud aastal, kuid see vihastas kohalikke põllumehi. Otsust nähti katsena teenida plusspunkte kaubanduskõnelustel Washingtoniga.

Opositsioon kasutas rahva rahulolematust ära, kuivõrd ka restoranid hakkasid panema üles silte, kuulutades, et neil pakutakse ainult kodumaist sealiha.

Puhkesid suured meeleavaldused ja ühel elavamal parlamendiistungil valasid opositsioonisaadikud põrandale ämbritäie seasoolikaid.

Taiwanis on tavaks, et vastuoluliste küsimuste üle korraldatakse rahvahääletus.

Tsai Demokraatlik Progressipartei (DPP) oli hoiatanud, et keelu taastamine kahjustaks Taiwani kaubandussuhteid oma peamise liitlasega ja šanssi liituda Vaikse ookeani vabakaubandusleppega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles