Peoskandaali uurinud Briti riigisekretär jäi ise keelatud peoga vahele

Copy
Simon Case.
Simon Case. Foto: SIMON DAWSON

Briti peaministri Boris Johnsoni esimene kandidaat uurimaks väiteid, et valitsusametnikud pidasid mullu koroonakeelu kiuste jõulupidusid, astus tagasi, kuna jäi ka ise peoskandaaliga vahele.

Avaliku teenistuse juht Simon Case astus uurimise juhi kohalt tagasi pärast seda, kui portaal Guido Fawkes kirjutas, et Case'i osakond korraldas 2020. aasta detsembris kaks pidu.

Johnson nimetas uurimise uueks juhiks Sue Gray, valitsuse endise eetikanõuniku.

Peoskandaal on juba nädalaid olnud Briti ajakirjanduse esikülje uudis ja seda peetakse osalt ka põhjuseks, miks Johnsoni Konservatiivne Partei hiljutistel vahevalimistel rängalt lüüa sai.

Mõte sellest, et poliitikud ja riigiametnikud pidasid Londonis pidu sel ajal, kui kodanikud ei saanud liikumispiirangute tõttu oma lähedastega kohtuda, on inimesed pahaseks ajanud.

Opositsioonilise Tööpartei asejuht Angela Rayner ütles, et Gray ülesandeks on inimeste usalduse taastamine. Üks asi, mis räägib Gray kasuks, võib olla ka see, et aasta tagasi elas ta Belfastis, kus ta töötas Põhja-Iiri rahandusministeeriumis.

«Praegu küsivad inimesed, millises ministeeriumis pidu ei toimunud,» ütles Rayner. «See on äärmiselt pettumust valmistav, sest me kõik teame, mis toimus nende pidude ajal. Inimesed ei saanud kohtuda oma surevate lähedastega ja tegid suuri ohverdusi».

Case toodi skandaali uurima pärast seda, kui ilmus välja video lavastatud pressikonverentsist, kus osa Johnsoni töötajatest tundus reeglitevastast pidu kergemeelselt võtvat. Senimaani oli peaminister järjekindlalt eitanud valitsusametnike liikumispiirangute rikkumist.

Ajaleht The Times of London kirjutas laupäeval, et üks Case'i juhitud riigikantselei sündmustest oli digitaalsetes kalendrites nime all «Jõulupidu!» ning selle organiseerijaks oli üks Case'i meeskonna liige.

Riigikantselei kinnitas reedel, et see oli virtuaalne viktoriin, kus väike arv inimesi, kes töötasid samas kontoris koos, võtsid viktoriinist osa oma laudade taga.

«Riigisekretär sündmusel ei osalenud, kuid teel oma kabinetti kõndis ta ka läbi oma töötajate kabineti,» teatas riigikantselei avalduses. «Kutsutud polnud, ega viibinud kohal ei väliskülalisi, ega teisi töötajaid. Üritus kestis tund aega ning osavõtjad tõid kaasa sööke ja jooke. Lisaks rääkis ta enne lahkumist lühidalt töötajatega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles