Hongkongis algasid «ainult patrioodid» süsteemi alusel valimised

Copy
Politseinikud valvamas valimisjaoskonna juures Hongkongi seadusandliku kogu valimistel.
Politseinikud valvamas valimisjaoskonna juures Hongkongi seadusandliku kogu valimistel. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix

Hongkongis peetakse pühapäeval uue seadusandliku kogu valimised, esmakordselt tehakse seda «ainult patrioodid» süsteemi alusel.

Otse valitakse ainult 20 kohta 90-st ehk poole võrra vähem kui eelmistel valimistel.

Kandideerimisõiguse saamiseks tuli läbi teha patriotismi ja poliitilise lojaalsuse kontroll.

Enamik Hongkongi demokraatiameelse opositsiooni aktivistidest on kas vangistatud, neil on keelatud kandideerida või osaleda või nad on pagenud välismaale. Suur hulk aktiviste lahkus pärast seda, kui Peking kehtestas eelmisel aastal riikliku julgeoleku seaduse, mis kriminaliseeris pea igasuguse rahulolematuse.

Valimiskeskused avati hommikul kell 8.30 (kell 02.30 Eesti aja järgi) ning suletakse 14 tundi hiljem. Hongkongi 7,5 miljonist elanikust on registreeritud valijaid umbes 4,5 miljonit.

Viimased arvamusuuringud näitavad, et osalusprotsent jääb ilmselt madalaks.

Kõige suurema osa seadusandliku kogu kohtadest, 40, valib Pekingile lojaalne 1500-liikmeline patriootlik komitee. Ülejäänud 30 kohta valivad huvigrupid ja tööstusringkonnad.

Hongkongi liider Carrie Lam ja tema ministrid on teinud aktiivselt tööd, et avalikkuse entusiasmi valimiste vastu suurendada.

Esmakordselt on valimisjaoskonnad avatud ka Hongkongi ja Hiina piiril, et ka Hiinas elavad hongkonglased saaksid osaleda.

Valitsus on ostnud valimistele reklaami tegemiseks ajalehtede esikülgi, saatnud igale majapidamisele lendlehti ja sõnumeid mobiiltelefonidele. Linna ühistransport on valimiste päeval tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles