Šveits andis Kremlile lähedase Vene ärimehe USA-le välja

Copy
Šveitsi kriminaalkohtu hoone.
Šveitsi kriminaalkohtu hoone. Foto: Emma Farge/Reuters/Scanpix

Šveitsi võimud andsid USA-le välja pettustes süüdistatud Vene ärimehe Vladislav Kljušini USA-le välja, teatas laupäeval Šveitsi justiitsministeerium.

«Vene päritolu mees anti USA-le välja 18. detsembril. Zürichis anti ta üle Ameerika politseitöötajatele. Nad lendasid koos temaga USA-sse,» öeldi ministeeriumi teates Kljušini kohta.

Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova teatas varem sel nädalal, et Moskva on pettunud Šveitsi föderaalse kriminaalkohtu otsuses anda Kljušin Ühendriikidele välja.

Kljušinit peetakse Kremli siseringi kuuluvaks, teda kahtlustatakse aktsiapettuses.

Vene opositsioonimeedia andmeil on Kljušin väga lähedalt seotud Kremli kõrge ametniku Aleksei Gromoviga.

Kljušin väitis kohtus, et teda süüdistatakse «poliitilistel põhjustel», lootes asjaolule, et Šveitsi seadused ei luba välja anda poliitiliste kuritegude eest.

Kohus andis otsusega selgelt mõista, et tal ei ole kahtlust USA õigussüsteemi sõltumatuses.

Kljušin peeti kinni märtsis Šveitsi Valais' kantonis süüdistatuna «kümnete miljonite dollariteni küündinud aktsiapettuses koos mitme kaasosalisega».

Väidetavalt juhib Kljušin mitut ettevõtet, teiste seas M13 gruppi, mis tegeleb meediamonitooringu IT-lahenduste ja küberturbealase nõustamisega.

Šveitsi justiitsministeerium teatas, et sai Venemaalt väljaandmistaotluse 7. aprillil ja Washingtonist 19. aprillil, kuid lükkas Venemaa taotluse tagasi.

Bern nõustus 24. juunil USA taotlusega, kuid Kljušin kaebas otsuse Šveitsi kõrgeimasse kohtusse.

Grupi väljatöötatud meediaseiresüsteemi «Katyusha» on Venemaa presidentuur ja mitmed ministeeriumid kasutanud alates 2016. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles