Vene asevälisminister: suhetes NATO-ga on tõetund

Copy
Vene asevälisminister Aleksandr Gruško.
Vene asevälisminister Aleksandr Gruško. Foto: Vene välisministeerium/TASS/Scanpix

Kui NATO keeldub Venemaa julgeolekutagatiste ettepanekust, läheb Moskva üle vastuähvarduste režiimile, ütles laupäeval Vene asevälisminister Aleksandr Gruško.

«Täna leiame end tegelikult olukorrast, kus on mindud äärmuseni ja meie sõnastatud ettepanekud on absoluutselt sisulised, kirjeldades pooltoonideta ja absoluutselt täpselt seda, kuidas me oma rahvuslikke huve näeme; kirjeldades ka seda, kuidas me näeme sõjalist julgeolekut Euroopas,» rääkis Gruško Vladimir Solovjovi prorammile Youtube'is.

«Tänaseks oleme oma suhetes NATO-ga jõudnud tõetunnini, mil tuleb võtta põhimõtteline seisukoht. Me oleme selle sammu astunud ja lähtume sellest, et enam ei saa seda kustutada või ümber kõigutada,» rõhutas Gruško.

Ta selgitas, et oma ettepanekutega väljendab Venemaa valmisolekut «muuta vastasseisu sõjaline või sõjalis-tehniline stsenaarium poliitiliseks protsessiks, mis tegelikult tugevdab kõigi OSCE, Euro-Atlandi ja Euraasia riikide sõjalist julgeolekut».

«Kui see ei õnnestu, siis läheme samuti üle vastuähvarduste režiimile. Kuid siis on meilt juba hilja küsida, miks me niisugused otsused tegime,» rääkis asevälisminister.

Gruško sõnul on Venemaa julgeolekuettepanekud suunatud sellele, et hoiduda ohtlikest arengutest ja astuda normaalsesse dialoogi.

Ta lisas, et Venemaa ettepanekud tehti nii otseses vormis sellepärast, et allianss eirab väidetavalt enda võetud kohustusi mitte paigutada uute liikmete territooriumile vägesid ja tuumarelvi.

NATO peasekretär Jens Stoltenbergi sõnul on allianss valmis koostööks Moskvaga usalduse loomise nimel, kui Venemaa lõdvendab pingeid Ukrainaga. Ta märkis, et dialoog Venemaaga peab puudutama ka NATO muret Venemaa tegevuse pärast, tuginema Euroopa julgeoleku aluspõhimõtetele ja dokumentidele ning leidma aset konsultatsioonides NATO Euroopa partneritega nagu Ukraina.

NATO on tõrjunud ka Venemaa üleskutse läänele võtta tagasi Ukrainale antud kutse liituda alliansiga, öeldes, et selle üle saavad otsustada üksnes alliansi 30 liikmesriiki ja Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles