Sajad inimesed seisid Kabulis passijärjekorras, lootuses Afganistanist lahkuda (1)

Copy
Afgaanid passijärjekorras.
Afgaanid passijärjekorras. Foto: MOHD RASFAN/AFP/Scanpix

Sajad inimesed võtsid täna miinuskraade trotsides sappa Afganistani pealinnas asuva passiameti ees, sest päev varem oli Talibani valitsus teatanud, et hakkab taas välja andma reisidokumente.

Paljud asusid järjekorda juba öösel, lootuses pääseda riigist välja kas arstiabi saamiseks või siis lootuses pageda islamistide valitsusvõimu alt.

Aeg-ajalt püüdis Taliban kogunevat rahvahulka kontrollida. «Me ei taha, et juhtuks enesetapurünnak või plahvatus,» selgitas Talibani julgeolekutöötaja 22-aastane Ajmal Toofan rahvahulgale osutades.

Kui inimesed tunglesid augustis Kabuli lennujaama suunas, tappis Islamiriigi kohalik haru enam kui 150 inimest.

«Meie kohustus on inimesi kaitsta,» ütles Toofan AFP-le, kurtes, et rahvas järjekorras pole kuigi koostööaldis.

Taliban peatas passide väljastamise pärast seda, kui oli 15. augustil võimu haaranud. Kümned tuhanded inimesed kogunesid Kabuli lennujaama, püüdes evakuatsioonilendudele pääseda.

Võimud avasid Kabuli passiameti taas oktoobris, aga peatasid peagi töö, kuna tuhandetesse ulatuvad taotlused põhjustasid seal kasutatud biomeetriaseadmete rikke.

Talibani võimuesindajad teatasid laupäeval, et passe hakatakse uuesti välja andma ja tehnilised probleemid on lahendatud.

Passide väljaandmist on peetud Talibani jaoks proovikiviks, millest selgub, kas järgitakse rahvusvahelisele üldsusele antud lubadust, et inimesed saavad kasvava humanitaarkriisi tingimustes maalt lahkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles