Ukraina ekspresidenti Porošenkot süüdistatakse riigireetmises (1)

Copy
Ukraina ekspresident Petro Porošenko.
Ukraina ekspresident Petro Porošenko. Foto: Eero Vabamägi

Ukraina ametnikud nimetasid esmaspäeval endise presidendi Petro Porošenko kahtlusaluseks uurimises, milles teda süüdistatakse venemeelsete separatistide abistamises Kiievile kivisöe müümisel.

Võimude teatel uurisid nad kümneid väidetavaid kuritegusid, milles kahtlustavad 56-aastase poliitiku seotust.

Riiklik uurimisbüroo teatas, et kahtlustab Porošenkot «riigireetmises» ning «terroristlike organisatsioonide» tegevuse toetamises, viidates separatistidele.

Aastatel 2014-2015 aitas Porošenko presidendina Donetski ja Luganski rahvavabariikidel müüa Kiievile 54 miljoni dollari väärtuses kivisütt, teatas uurimisbüroo oma avalduses.

Süüdimõistmise korral võib Porošenkot oodata kuni 15-aastane vanglakaristus.

Selle aasta algul nimetati samas juhtumis kahtlusalusteks ka üks Ukraina Kremli-meelne seadusandja ning endine energeetikaminister.

2019. aasta aprillis sai Porošenko presidendivalimistel lüüa koomik Volodõmõr Zelenskõilt, kellel varasem poliitiline kogemus puudus.

Zelenskõi on lubanud korruptsiooni välja juurida ja uurida eelmise andminstratsiooni ametnike tegevust.

Kuigi Porošenko kallutas oma presidendiks oleku ajal Ukrainat rohkem lääneriikide suunas, süüdistavad kriitikud teda väheses toimetulekus korruptsiooni ja vaesuse vastase võitlusega.

Praegu on Porošenko parlamendiliige ning kohe uudist ei kommenteerinud.

Tema lähedane liitlane, endine parlamendispiiker Oleksander Turtšinov eitas Porošenko süüd. See oli tema sõnul «järjekordne juhtum, mis mõeldi välja praeguse presidendi otsesel käsul».

Porošenko viibib praegu välismaal, kuid ei kavatse «põgeneda» Ukraina õiguskaitseorganite eest, lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles