ÜLEVAADE ⟩ Vene gaasi puuduses jääb Euroopa külma kätte (9)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Jamali gaasitoru Niasvižis, mis asub 130 kilomeetri kaugusel Minskinst. Venemaa on vähendanud läbi gaasitoru Euroopasse tarnitava gaasi hulka.
Jamali gaasitoru Niasvižis, mis asub 130 kilomeetri kaugusel Minskinst. Venemaa on vähendanud läbi gaasitoru Euroopasse tarnitava gaasi hulka. Foto: VIKTOR DRATŠEV/AFP/SCANPIX

Ajal, mil Euroopa vaevleb energiakriisis, mis on käinud käsikäes Venemaalt imporditava gaasi järsu vähenemise ning elektrihindade tõusuga, teenib Venemaa riiklik maagaasi tarneettevõte Gazprom rekordtulu. See omakorda on pannud aluse spekulatsioonidele, et Gazprom manipuleerib teadlikult gaasitarnemahuga, mis võimaldab kujundada gaasihinda, maksimeerida kasumit ja suurendada Venemaa mõjuvõimu Euroopas.

Financial Timesi teatel on Euroopa gaasimahutid praegu täidetud 62,8 protsendi ulatuses – seda on tavapärase talvehooajaga võrreldes kümme protsenti vähem. Kui Euroopa gaasikasutus jätkub nagu praegu, jõuab tase gaasihoidlates kriitiliselt madalale tasemele aprilliks. Analüütikute hinnangul pole Euroopa gaasiturul praegu selget lahendust oodata, loota saab vaid pehmele talvele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles