Läti prokuratuur nõuab ekspeaminister Šķēlele vanglakaristust

BNS
Copy
Läti ekspeaminister Andris Šķēle.
Läti ekspeaminister Andris Šķēle. Foto: Wikipedia

Läti prokuratuur nõuab endisele peaministrile Andris Šķēlele digitelevisioonile üleminekuga seotud rikkumiste eest kolmeaastast vanglakaristust ja varade konfiskeerimist.

Endisele transpordiministrile Ainārs Šlesersile nõutakse samas kaasuses 65 000 eurost trahvi, ütles prokurör Monvīds Zelčs kohtus.

Prokuröri sõnul tuleks Šķēle pettuses ja rahapesus süüdi mõista. Prokuröri taotletud karistus hõlmab kolmeaastast vabadusekaotust, 75 000 eurost trahvi ja varade konfiskeerimist. Trahv kehtestataks pettuse eest, vanglakaristus ja konfiskeerimine aga rahapesu eest.

Šķēle aktsiad erinevates firmades on juba arestitud.

Prokurör on palunud kohtul käskida ka tagastada 1 266 355 euro väärtuses kuritegelikku tulu.

Samuti palus ta pettuses süüdi mõista Šlesersi ja karistada teda 65 000 eurose trahviga.

Lisaks nõutakse 75 000 eurost trahvi Teti endisele tegevjuhile Juris Gulbisele, 60 000 eurost trahvi transpordiministeeriumi ekskantslerile Nils Freivaldsile, 75 000 eurost trahvi Läti riikliku raadio- ja televisioonikeskuse (LVRTC) eksjuhile Lauris Dripele ja 75 000 eurost trahvi Hannu Digitali endisele juhatuse liikmele Gintars Kavacisile.

Kohtunik Kaspars Vecozols ütles, et kohus peaks otsuse langetama jaanuari lõpuks. Järgmine kohtuistung on kavas 4. jaanuaril 2021 ja seal saavad sõna kaitseadvokaadid.

Süüdistused on seotud digitelevisiooni hankega, mille transpordiministeerium korraldas aastal 2008, ja lepingutega, mis sõlmiti hanke tulemusel Teti, Hannu Digitali ja LVRTC-ga.

Prokuratuuri sõnul oli süüaluste tegevus suunatud Hannu Digitali ebaseaduslikule kaasamisele leppesse, et firma saaks omandada mitu miljonit eurot Tetilt, mis tõstis omakorda digitelevisiooni projekti kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles