Valgevene ja Poola tõkestavad ÜRO juurdepääsu piirile (1)

Copy
Migrandid Valgevene-Poola piiril.
Migrandid Valgevene-Poola piiril. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

ÜRO kurtis täna, et selle uurijaile ei võimaldatud juurdepääsu Valgevene-Poola piirile, kuid nende juurdlus tuvastas «rasked tingimused», milles viibivad seal laagris viibivad migrandid.

ÜRO inimõigusnõukogu meeskond oli Poolas 29. novembrist 3. detsembrini, kuid «ei saanud juurdepääsu keelatud piirialale», ütles pressiesindaja Liz Throssell ajakirjanikele.

Ja «Valgevene ei võtnud kahjuks meie külastustaotlust vastu», ütles ta.

«Kutsume mõlema riigi ametivõime tungivalt lubama juurdepääsu piirialadele ja lõpetama tegevuse, mis seab ohtu põgenikud ja teised migrandid.»

Tuhanded migrandid – peamiselt Lähis-Idast – on Valgevenes nädalaid sageli kibedates tingimustes telkinud, lootes ületada Poola piiri ja siseneda Euroopa Liitu.

Teatavasti on karmides oludes surnud mitu inimest.

Lääs süüdistab Valgevenet rändevoo kavandamises, et survestada blokki, mis on kehtestanud sanktsioonid seoses opositsiooni ja sõltumatu meedia represseerimisega.

Valgevene eitab seda ja on kutsunud EL-i tungivalt üles migrante vastu võtma.

Throssel kutsus teisipäeval «mõlemat riiki üles selle kohutava olukorraga kiiresti tegelema kooskõlas rahvusvahelisest inimõigusseadusest ja pagulasõigusest tulenevate kohustustega».

Ta ütles, et piirile juurdepääsu omamata küsitlesid ÜRO töötajad 31 inimest, kes olid selle aasta augustist novembrini Valgevene kaudu Poolasse saabunud.

«Nad kirjeldasid kohutavaid tingimusi mõlemal pool piiri, kus puudus või oli piiratud juurdepääs toidule, puhtale veele ja peavarjule ajal, mil väljas valitsesid sageli miinuskraadid,» ütles Throssell.

Throsselli sõnul kinnitas enamik ÜRO meeskonna küsitletuist, et Valgevene poolel olid julgeolekujõud neid peksnud või ähvardanud.

Nad ütlesid ka, et «Valgevene julgeolekujõud sundisid neid piiri ületama, andes neile juhiseid, millal ja kus seda teha, ning takistasid inimestel lahkuda piirialalt, et Minskisse naasta.»

«Mitmed küsitletud ütlesid, et Valgevene julgeolekutöötajad nõudsid toidu ja vee eest tohutuid summasid,» ütles ta.

«Kutsume Valgevenet üles viima läbi täielikku uurimist nende häirivate väidete osas, mis hõlmavad sundi ja väärkohtlemist, ning lõpetama viivitamatult selline praktika.»

Uurijad on kuulnud ka arvukalt teateid inimeste, sealhulgas laste ja varjupaigataotlejate «viivitamatust ja automaatsest Poolast Valgevenesse tagasisaatmisest», ütles Throssell, viidates, et paljud on ületanud piiri «mitu korda mõlemas suunas».

Ta taunis ka asjaolu, et Poola kehtivad õigusaktid nõuavad mitteametlike piiripunktide kaudu sisenevate inimeste viivitamatut tagasisaatmist.

Throsselli sõnul peaks Poola need seadused üle vaatama ja «selle asemel viima läbi sisulisi individuaalseid hinnanguid, et määrata kindlaks isikute kaitsevajadused, mis on kooskõlas rahvusvahelises õiguses sätestatud tagasi- ja kollektiivse väljasaatmise keeldudega.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles