Omikron ei paista deltast siiski ohutum (4)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Saksamaa valitsus kavandab uusi piiranguid, mis võivad jõustuda 28. detsembril. Pildil inimesed Berliinis Brandenburgi värava ees asuva jõulukuuse ümber.
Saksamaa valitsus kavandab uusi piiranguid, mis võivad jõustuda 28. detsembril. Pildil inimesed Berliinis Brandenburgi värava ees asuva jõulukuuse ümber. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Suurbritannia Covid-19 patsientidelt kogutud andmete analüüsimisel ei viita miski sellele, et SARS-CoV-2 omikrontüve tekitatud haigus kulgeks kergemalt kui seni domineerinud deltatüve puhul.

«Võttes arvesse sümptomaatiliste juhtumite osakaalu positiivse proovi andnud inimeste seas või nakatumise järel haiglaravi vajavate juhtumite osakaalu, ei ole tõendeid, et omikron kulgeks kergemalt kui delta,» seisab Londoni Imperial College’i ametlikult avaldamata uurimuses.

Teadlased võrdlesid 11 329 omikrontüvega nakatunud või tõenäoliselt sellega nakatunud inimeselt kogutud andmeid 200 000 inimese andmetega, kes olid nakatunud teiste koroonaviirustüvedega. Järeldus oli, et deltatüvega võrreldes on omikrontüve korral haiguse kulg minimaalselt kergem, kui sedagi.

Omikroniga lihtsam korduvalt nakatuda

Lisaks näitasid andmed, et Suur­britannias saadaolevate vaktsiinide tõhusus omikrontüve vastu jäi pärast kahe vaktsiinidoosi manustamist 0–20 protsendi vahele. Tõhustusdoosiga on vaktsiinide kaitse sümptomaatilise nakatumise vastu 55–80 protsenti.

Uuringus järeldati, et kõiki riskitegureid arvesse võttes on omikrontüvega korduvalt nakatumise tõenäosus 5,4 korda suurem kui deltatüve puhul.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles