Ungari peaminister süüdistas Brüsselit sabotaažis (4)

Copy
Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Bernadett Szabo

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles teisipäeval, et Euroopa Liit tegeleb «brutaalse sabotaažiga», jättes Ungarile taastefondi vahendid eraldamata.

Kõrgemad EL-i ametnikud on öelnud, et Ungari ja Poola ei saa tõenäoliselt tänavu EL-i miljardite eurode suuruse pandeemiaabi esimest makset seoses tüliga demokraatlike normide täitmise ja asüülitaotlejate kohtlemise üle.

Ungarilt on nõutud 7,2 miljardi euro eraldamise tingimusena korruptsioonivastaseid reforme ja tagatisi kohtusüsteemi sõltumatuse kohta.

«Kogu protsess on Euroopa ühtsuse ja tuleviku vaatepunktist kõige brutaalsem sabotaaž. See on see, mis lõhub EL-i,» ütles Orbán ajakirjanikele oma iga-aastasel üle kolme tunni väldanud pressikonverentsil.

Rahvuslasest peaminister, kes osaleb järgmisel kevadel valimistel, süüdistas komisjoni raha tõkestamisega soovis teda kukutada.

Samuti ütles ta, et Ungari jääb kindlaks enda karmikäelistele rändereeglitele, nimetades EL-i poliitikat «aegunuks» 2015. aastal alanud massimigratsiooni ajal.

«Reaalsus on see, et meil tuleb peatada migrandid piiridel... Seda saab saavutada ühe asjaga: Euroopa asüülireeglite muutmise läbi, kuid see protsess pole isegi veel alanud... Ma loodan, et vahepeal ei kehtesta nad meile trahve,» ütles Orbán.

Varem sel kuul tõrjus Ungari põhiseaduskohus Orbáni valitsuse taotluse, millega taheti vaidlustada EL-i kohtu otsust Ungari asüülipoliitika kohta.

Budapest võib aga samas astuda samme Ungari suveräänsuse tagamiseks, lisas Ungari kohus.

Budapest tahtis kohtult, et see vaataks üle Euroopa Kohtu otsuse, mille järgi rikkus Ungari valitsus EL-i seadusi, lubades politseil deporteerida ja suruda füüsiliselt Serbia piiril tagasi asüülitaotlejad.

Ungari ja Poola on EL-iga tülis mitmete küsimuste üle, sealjuures seaduste üle, mis puudutavad samme seksuaalvähemuste, sõltumatu meedia ja kodanikuühiskonna vastu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles