ÜLEVAADE ⟩ Inimõiguslaste väitel kannatavad migrandid nii Valgevenes kui ka Poolas

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Migrantide ja Poola piirivalvurite vastasseis Kuźnica piiripunktis 15. novembril. Kuźnica muutus migrandikriisi keskpunktiks, kui Valgevene võimude tagantõhutamisel kogunes sinna ligikaudu 3000 migranti, kes üritasid pääseda Poolasse.
 
Migrantide ja Poola piirivalvurite vastasseis Kuźnica piiripunktis 15. novembril. Kuźnica muutus migrandikriisi keskpunktiks, kui Valgevene võimude tagantõhutamisel kogunes sinna ligikaudu 3000 migranti, kes üritasid pääseda Poolasse.  Foto: Oksana Mantšuk/BelTA/AP/Scanpix

Valgevene kaudu Euroopa Liitu pääseda üritavad migrandid kannatavad jõhkra vägivalla ja väärkohtlemise all, nendib inimõigusorganisatsioon Amnesty International (AI) värskes uuringus.

Muu hulgas on migrante piinatud, pekstud nuiadega, nende kallale on ässitatud koeri ja neid on sunnitud ületama jääkülmasid veekogusid, selgub AI intervjueeritud 75 migrandi kogemustest, kes üritasid ELi siseneda vahemikus juulist novembrini.

Usutletute sõnul ei väärkohtle migrante mitte ainult Valgevene, vaid ka Poola võimud, kes on sundinud piiri ületanud migrandid tagasi. Valgevenesse naasjatel kordus kogu protsess: neid sunniti ähvarduste ja vägivalla saatel piiri ületama ning Poola võimud tõrjusid nad tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles