AK ⟩ Ukraina 2021: sõjaliselt tugevam, kuid poliitiliselt nõrk ja ihaldatud stabiilsuseta (1)

Dmitri Teperik
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse tegevjuht
Copy
Venemaa sõda Ukraina vastu kestab 2014. aastast, pildil Ukraina kaitseväelane Avdijivka lähedal.
Venemaa sõda Ukraina vastu kestab 2014. aastast, pildil Ukraina kaitseväelane Avdijivka lähedal. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Veetsin lõppeval aastal Ukraina eri paigus kokku 91 päeva ning jälgin pidevalt Ukraina päevakajalisi teemasid, ent tunnen mõnikord ikkagi, et kõike ei jõua hoomata, sest see riik ja ühiskond on pidevas muutumises. Pilt on kirju ja igav ei ole kunagi, sest ennaktempos arengule järgneb aeg-ajalt taandareng ning sündmuste kaleidoskoop pöörleb suure kiirusega nii päri- kui ka vastupäeva.

Seda ka nüüd, mil pühade-eelne meeleolu Ukraina suurlinnade tänavail on näiliselt lõbus ja petlikult lõõgastav, ent tähelepanelik silm märkab, et õhus on pinget. Sõnades väljendub see kibestunud kodanike hinnangutes riigi käekäigule, hoiakutes ilmneb suur usaldamatus igasuguste poliitiliste lubaduste suhtes ning tegudes avaldub pinevus kasvõi lihtsaks ellujäämiseks vajalikes otsustes – näiteks tööjõu väljavool Euroopasse, maksudest kõrvale hiilimine, korruptsioonihõngulised skeemitamised jms – või osas piirkondades üha laialdasemas käegalöömises ja ükskõiksuses.

Aeglaselt Euroopale lähemale

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles