ÜRO Julgeolekunõukogu lubas võimaldada Afganistanile humanitaarabi

Copy
Inimesed Afganistanist Pakistani põgenemas.
Inimesed Afganistanist Pakistani põgenemas. Foto: BULENT KILIC

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis kolmapäeval ühehäälselt heaks USA ettepanekul tehtud resolutsiooni, mis võimaldab Afganistani humanitaarabi andmist.

Resolutsioon lubab vahendite eraldamist, et tagada või toetada humanitaarabi andmist.

See abi toetab «elementaarsete vajaduste» rahuldamist Afganistanis ning ei ole Talibaniga seotud pooltele kehtestatud sanktsioonide rikkumine, lisati resolutsioonis.

Resolutsioon on esimene samm ÜRO-lt pärast mitu kuud kestnud vaidlusi, kuidas vältida majanduslanguses Afganistanis humanitaarkatastroofi pärast Talibani võimuletulekut augustis.

Alates sellest on miljardite dollarite ulatuses abi olnud külmutatud. Tegemist oli pretsedenditu rahandusliku šokiga välisabist sõltuvale Afganistani majandusele.

Vaatlejad on hoiatanud juba mitu kuud, et miljoneid inimesi Afganistanis ähvardab valik: nälgimine või emigreerumine.

Varasem USA sanktsioon taotles sanktsioonidele juhtumipõhiseid erandeid, kuid see sai ÜRO JN alalistelt liikmetelt Hiinalt ja Venemaalt veto.

Otsus piirata resolutsiooni kehtivust ühe aastaga, mis ei olnud resolutsiooni esimeses versioonis sätestatud, kanti dokumenti eesmärgiga rahuldada Washingtoni Euroopa liitlasi ning ka Indiat, kes on kritiseerinud tähtaja puudumist ning on kutsunud tagama ranget kontrolli humanitaarabi sihtkoha suhtes.

Talibani võimuletulekul külmutas USA peaaegu 9,5 miljardit dollarit Afganistani keskpangast ning Maailmapank peatas omapoolse abi Kabulile.

Venemaa kutsus Läänt neid vahendeid vabastama.

Maailmapank teatas varem detsembris, et pakub 280 miljoni dollari ulatuses humanitaarabi UNICEF-ile ja Maailma Toiduprogrammile, mille lõppsihtkoht on Afganistan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles