WHO juht: ükski riik ei saa end pandeemia eest minema tõhustada (1)

Copy
Maailma Terviseorganisatsiooni peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Maailma Terviseorganisatsiooni peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht hoiatas kolmapäeval, et rikaste riikide tormakas koroonaviiruse vastane kordusvaktsineerimine süvendab ebavõrdset ligipääsu vaktsiinidele ja pikendab seeläbi pandeemiat.

«Ükski riik ei saa end pandeemia eest minema tõhustada,» ütles WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus ajakirjanikele.

ÜRO terviseagentuur on juba pikalt kurtnud, et ligipääs koroonavaktsiinidele on riigiti äärmiselt ebavõrdne.

Kui viirusel lubatakse osa piirkondades takistamatult edasi levida, suurendab see dramaatiliselt uute, ohtlikemate viirusevariantide tekke tõenäosust, leiab WHO.

«Kõiki hõlmavad tõhustusprogrammid tõenäoliselt pikendavad pandeemiat, mitte ei lühenda seda, kuivõrd need suunavad varusid riikidele, kus on juba kõrge vaktsineerituse tase, andes viirusele rohkem vabadust levida ja muteerida,» rääkis Tedros.

Mitu kuud tagasi tegi Tedros luhta läinud üleskutse kehtestada tervete inimeste kordusvaktsineerimisele moratoorium, kuni esimese vaktsiini on saanud vähemalt 40 protsenti elanikest kõigis riikides.

Ta märkis kolmapäeval, et ehkki maailmas on tänavu manustatud piisavalt vaktsiine selle eesmärgi täitmiseks, on kättesaadavuse ebavõrdsuse tõttu selle tegelikult saavutanud ainult pooled maailma riigid.

ÜRO andmeil on kõrge sissetulekuga riikides saanud vähemalt ühe vaktsiiniannuse 67 protsenti elanikest, vaestes riikides aga alla kümne protsendi.

«Tõtt öelda on keeruline mõista, kuidas aasta pärast esimeste vaktsiinide manustamist on Aafrikas kolm neljast tervishoiutöötajast endiselt vaktsineerimata,» ütles Tedros.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles