Ukraina kaebas Euroopa Liidule Gazpromi peale (3)

Copy
Gazpromi logo.
Gazpromi logo. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Reuters/Scanpix

Ukraina kaebas Euroopa Liidule Gazpromi peale, süüdistades Venemaa energiahiidu «kunstliku gaasidefitsiidi» tekitamises Euroopas, mis on kaasa toonud hinnatõusu.

Euroopa gaasihinnad tõusid teisipäeval kõigi aegade kõrgeimale tasemele tugeva talvise nõudluse ja geopoliitiliste pingete tõttu peamise tarnija Venemaa ja tarbijariikide vahel.

Hollandi gaasibörsi TTF hind kerkis esmaspäevast ligi 20 protsenti, kerkides teisipäeva pärastlõunasel kauplemisel 175 euroni megavatt-tunni kohta.

«Gazpromi tegevus on konkurentsivastane ja sellel on märkimisväärsed negatiivsed tagajärjed kõigile Euroopa tarbijaile,» ütles kolmapäeval Ukraina riikliku energiaettevõtte Naftogaz juht Juri Vitrenko.

«Gazprom kärpis järsult oma maagaasi tarnimist Euroopa hetketurule, seda hoolimata kasvavast turunõudlusest,» lisas Vitrenko.

Samuti süüdistas ta Gazpromi, et see takistab teistel ettevõtetel Euroopasse täiendavat gaasi tarnimast.

Naftogazi hinnangul püüab Gazprom tekitada kunstlikku gaasidefitsiiti, et survestada Euroopa Liitu kindlustama Nord Stream 2 torujuhtme kiiret kasutuselevõttu.

Ukraina ettevõte teatas, et esitas Euroopa Komisjonile kaebuse Gazpromi vastu, kes «kuritarvitab oma domineerivat seisundit Euroopa gaasiturul».

Läänemerd läbiv gaasijuhe Nord Stream 2 peaks kahekordistama odava maagaasi tarneid Venemaalt Saksamaale, mida Euroopa Liidu juhtiva majanduse sõnul on vaja söe- ja tuumaenergiast loobumiseks.

Kriitikute hinnangul suurendab Nord Stream 2 aga Euroopa sõltuvust Vene gaasist ning Ukraina on kirjeldanud tema territooriumist mööduvat ja transiiditasudest ilma jätvat torujuhet «geopoliitilise relvana».

Saksa majandusminister Robert Habeck hoiatas laupäeval «raskete tagajärgede» eest Venemaalt Saksamaale suunduvale Nord Stream 2-le, kui Moskva peaks Ukrainat sõjaliselt ründama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles