Maroko ja Iisrael tähistavad taastatud suhete aastapäeva

BNS
Copy
Maroko välisminister Nasser Bourita
Maroko välisminister Nasser Bourita Foto: AFP/SCANPIX

Maroko, Iisrael ja USA tähistasid kolmapäeval videokonverentsiga Maroko ja juudiriigi vaheliste diplomaatiliste suhete taastamise esimest aastapäeva.

Kolme riigi välisministrid Nasser Bourita, Yair Lapid ja Antony Blinken tervitasid partnerlust, mida Blinken nimetas saavutuseks, mis on süvendanud sidemeid, partnerlussuhteid ja võimalusi ühiste eesmärkide saavutamiseks.

Bourita sõnul tahab Rabat kaasa aidata kestvale rahule piirkonnas.

Maroko uuendas oma diplomaatilised suhted Iisraeliga mullu detsembris pärast seda, kui need olid olnud katkenud alates teise Palestiina intifada algusest 2000. aastal.

Suhete taastamine Iisraeli ja Araabia riikide vahel sai alguse USA endise presidendi Donald Trumpi administratsiooni vahendusel.

Ehkki Marokos tuntakse kaasa Palestiinale, ei tekitanud suhete taastamine Iisraliga suuri proteste. Washington tunnustas aga samal ajal Maroko suveräänsust vaidlusaluse Lääne-Sahara üle.

Maroko kontrollib suuremat osa Lääne-Saharast ja peab endist Hispaania kolooniat oma suveräänse territooriumi osaks, samal ajal kui naaberriik Alžeeria toetab Polisario rinde iseseisvusliikumist.

Maroko ja Iisrael sõlmisid ka suhted 1993. aastal. Kunagi õitses Maroko kuningriigis suur juutide kogukond ja aasta pärast sidemete taastamist edeneb normaliseerumine kiiresti.

Ajakirjanduses on avaldatud teateid Iisraeli kaitsetehnoloogia jõudmisest Maroko käsutusse.

Alžeeria seevastu katkestas oma diplomaatilised suhted Marokoga augustis, süüdistades kuningriiki vaenulikes tegevustes, mida Rabat eitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles