Saadik: USA ei ole valmis Moskva julgeolekudokumente allkirjastama (10)

Copy
Suursaadik John Sullivan ja Vladimir Putin
Suursaadik John Sullivan ja Vladimir Putin Foto: POOL

USA loodab alustada jaanuaris Moskvaga kõnelusi julgeolekutagatiste üle, kuid ei ole veel valmis täpset kuupäeva teatavaks tegema, ütles Ühendriikide suursaadik Venemaal John Sullivan.

Diplomaat ütles reedel ajalehes Kommersant ilmunud usutluses vastuseks küsimusele, kas kõnelusi alustatakse jaanuari algul, et ei saa veel täpset kuupäeva ega kohta öelda.

USA esindajad arutavad Brüsseli ja teistega, kas jätkata strateegilise stabiilsuse dialoogi NATO-Vene nõukogu kohtumisel ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis (OSCE) või kahepoolsetel kohtumistel.

USA president Joe Biden on algatanud mitu dialoogiformaati Venemaaga, lisas Sullivan. Laiem OSCE formaat hõlmab ka Ukrainat, mis on väga oluline, ütles ta.

USA välisminister Antony Blinken on öelnud, et Ühendriigid ei hakka pidama kõnelusi Ukraina julgeoleku üle, kui Ukrainat ennast kohal ei ole, seletas suursaadik. Samuti ei ole USA-l kavas arutada oma NATO liitlaste julgeolekut nende osavõtuta.

Sullivan lisas, et USA ei ole valmis Venemaa pakutud julgeolekutagatiste dokumente allkirjastama.

Ühendriigid ei ole valmis neile dokumentidele lihtsalt alla kirjutama, eriti et üks neist ei ole adresseeritud USA-le, vaid NATO-le, ja see peaks tähendama lepingut Venemaa ja alliansi vahel, ütles Sullivan usutluses ajalehele Kommersant.

Suursaadiku sõnul teenivad Vene võimude avaldused nende julgeolekuhuve, kuid Moskval on tegemist partneriga, kel on samuti oma julgeolekuhuvid, millega Venemaa peab arvestama.

Sullivan ütles, et kõnelusteks Venemaa pakutud julgeolekutagatiste üle looks soodsa õhkkonna deeskaleerumine Ukraina piiril, seal hulgas piirile koondatud Vene vägede tagasitõmbamine.

Olukord Ukraina piiril teeb muret nii USA-le, NATO-le, Euroopa Liidule kui Euroopa Nõukogule ütles ta.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles