LUUREINFO ⟩ Saudi Araabia ehitab Hiina toel esimest korda ise ballistilisi rakette

Copy
Planet Labs PBC ja Middlebury rahvusvaheliste suhete instituudi avalikustatud satelliidipildilt on näha arvatavat rakettide jaoks vajaliku tahke kütuse tootmise ja testimise kompleksi Al Dawadmi lähistel Saudi Araabias. Satelliidipilt on tehtud novembri alguses.
Planet Labs PBC ja Middlebury rahvusvaheliste suhete instituudi avalikustatud satelliidipildilt on näha arvatavat rakettide jaoks vajaliku tahke kütuse tootmise ja testimise kompleksi Al Dawadmi lähistel Saudi Araabias. Satelliidipilt on tehtud novembri alguses. Foto: Planet Labs PBC / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide luureametite hinnangul toodab Saudi Araabia Hiina abiga aktiivselt ise ballistilisi rakette, mis võib osutuda takistuseks president Joe Bideni katsetele ohjata saudide peamise piirkondliku rivaali Iraani tuumaambitsioone.

Juba varem oli teada, et Saudi Araabia on ostnud Hiinalt ballistilisi rakette, kui seni pole riik olnud võimeline neid ise ehitama. Nüüd on olukord muutunud, kinnitasid kolm luureallikat CNNile.

Kanali käsutusse jõudnud satelliidifotod viitavad sellele, et Saudi Araabia toodab relvi vähemalt ühes kohas oma territooriumil.

Allikate väitel on hulgale USA ametiasutustele, sealhulgas Valges Majas tegutsevale riiklikule julgeoleku nõukogule viimastel kuudel edastatud salastatud teavet selle kohta, et Hiina ja Saudi Araabia on korduvalt vahetanud tundliku loomuga tehnoloogilist infot ballistiliste rakettide ehitamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles