Gorbatšovi väitel läks USA pärast Nõukogude Liidu lagunemist ülbeks (3)

Copy
Nõukogude Liidu liider Mihhail Gorbatšov lugemas 25. detsembril 1991 oma tagasiastumisavaldust enne selle allkirjastamist.
Nõukogude Liidu liider Mihhail Gorbatšov lugemas 25. detsembril 1991 oma tagasiastumisavaldust enne selle allkirjastamist. Foto: VITALY ARMAND / AFP / Scanpix

Washington muutus pärast Nõukogude Liidu lagunemist ülbeks ja enesekindlaks ning see viis NATO laienemiseni, väitis endine NSV Liidu liider Mihhail Gorbatšov riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti.

Vene president Vladimir Putin on viimasel ajal hakanud süüdistama NATOt Venemaa piiridele lähenedes tema julgeoleku ohustamises. Eelmisel nädalal nõudis Moskva «õiguslikke tagatisi», et allianss lõpetab ittalaienemise.

«Kuidas saab sellises olukorras arvestada Ühendriikide ja Lääne võrdsete suhetega?» küsis Gorbatšov usutluses, millega tähistatakse tema ametist lahkumise aastapäeva.

Gorbatšov loovutas 25. detsembril 1991 võimu Boriss Jeltsinile.

Eksliidri sõnul muutus Lääs, eriti USA pärast Nõukogude Liidu lagunemist võidutsevaks.

«Nad muutusid ülbeks ja enesekindlaks. Nad kuulutasid end külma sõja võitjaks,» ütles 90-aastane Gorbatšov.

Tema sõnul tõid Moskva ja Washington maailma ühiselt tuumavõidurelvastumise vastasseisust välja.

«Ei, »võitjad« otsustasid luua uue impeeriumi. Sellest siis NATO laienemise idee.»

Gorbatšov tervitas aga Moskva ja Washingtoni kavandatavaid julgeolekukõnelusi.

«Ma loodan, et neil on tulemus.»

Moskva esitas eelmisel nädalal Läänele ulatuslikud julgeolekunõudmised ning soovib, et NATO ei võtaks uusi liikmeid ja USA ei rajaks uusi baase endistesse Nõukogude Liidu riikidesse.

Putin ütles neljapäeval, et Washingtoni valmisolek arutada Venemaa julgeolekuettepanekuid NATO ittalaienemise ohjeldamiseks on positiivne, ja et kõnelused võivad alata jaanuaris Genfis.

Ka kõrge USA ametnik kinnitas, et Washington on valmis kõnelusteks juba jaanuaris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles