Valgevene ülemkohus jättis Kalesnikava ja Znaki karistused muutmata

Copy
Valgevene opositsiooniaktivistid Maksõm Znak ja Maria Kalesnikava kohtus.
Valgevene opositsiooniaktivistid Maksõm Znak ja Maria Kalesnikava kohtus. Foto: Ramil Nasibulin/BELTA/TASS / Scanpix

Valgevene ülemkohus lükkas reedel tagasi opositsiooniaktivistide Maria Kalesnikava ja Maksõm Znaki kaitsjate esitatud edasikaebuse, teatas kohtu pressiteenistus.

Kalesnikava ja Znak olid Valgevene opositsiooni koordinatsiooninõukogu liikmed, kellele määrati vastavalt 11- aastane ja 10-aastane vanglakaristus.

Kalesnikava vahistati Valgevene-Ukraina piiril 8. septembril 2020. Võimude kinnitusel püüdis ta koos koordinatsiooninõukogu liikmete Ivan Kravtsovi ja Anton Rodnenkoviga piiri ületada, kuid ta lükati autost välja.

Kravtsov ja Rodnenkov väitsid aga Kiievis toimunud pressikonverentsil, et Kalesnikava rebis oma passi katki ja väljus autost, et sundväljasaatmist vältida.

Kalesnikavat süüdistati avalikes üleskutsetes riigi julgeolekut kahjustavateks tegudeks, vandenõus võimu põhiseadusvastaseks kukutamiseks ning äärmusvõrgustiku ellukutsumises ja selle juhtimises.

Znak vahistati 9. septembril 2020. Ka teda süüdistati üleskutsetes Valgevene riiklikku julgeolekut kahjustavatele tegevustele, vandenõus võimu põhiseadusvastaseks kukutamiseks ning äärmusvõrgustiku ellukutsumises ja selle juhtimises.

Valgevene presidendivalimistele järgnenud meeleavalduste ajal lõid Svjatlana Tsihhanovskaja toetajad koordinatsiooninõukogu, mis kutsus üles dialoogile ning mehhanismi loomisele kordusvalimiste läbiviimiseks. Valgevene võimud kuulutasid koordinatsiooninõukogu põhiseadusvastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles