Paavst kutsus jõulupöördumises üles dialoogile (2)

Copy
Paavst Franciscus esinemas esimesel jõulupühal Vatikanis.
Paavst Franciscus esinemas esimesel jõulupühal Vatikanis. Foto: Evandro Inetti/ZUMA Press Wire/Scanpix

Paavst Franciscus kutsus laupäeval üles dialoogile, et seista vastu COVID-19 pandeemia põhjustatud eraldatusele, kuna koroonaviirus varjutab jõulupühi juba teist aastat.

Seekord on igatsetud perekohtumisi varjutamas viiruse omikrontüvi ja piiranguid võib veel enam tulla.

Oma traditsioonilises esimese jõulupüha pöördumises «Urbi et Orbi» («Linnale ja maailmale») kõneles paavst Püha Peetruse väljakule kogunenud usklikele, et «meie sotsiaalsete suhete võimekus on tõsiselt proovile pandud» ja kasvab kalduvus tagasi tõmbuda, teha kõike üksi.

«Ka rahvusvahelisel tasandil valitseb oht dialoogi vältida ning oht, et keerukad kriisid viivad pigem rohmakalt otseteede valimiseni, mitte pikemale dialoogile,» märkis ta, lisades, et tegelikul aitab probleeme lahendada üksnes dialoog.

Jõulumissal, kus osales umbes 2000 usklikku, kes kandsid maske ning hoidsid suhtlusvahemaad, kutsus paavst üles hindama elus väikesi asju.

Lisaks mõistis kirikupea hukka, et määratutest tragöödiatest Süürias, Jeemenis ja Iraagis vaadatakse vaikides mööda.

«Vaadakem Iraaki, mis püüab endiselt pikast konfliktist taastuda,» ütles Franciscus. «Kuulakem laste karjeid Jeemenis, kus aastaid on kestnud kohutav tragöödia, millest kõik mööda vaatavad. Mõelgem inimestele Süürias, kes on üle kümne aasta elanud sõjas, mis on toonud palju ohvreid ja loendamatul hulgal põgenikke.»

Seevastu Kristuse sünnilinnas Petlemmas ütles Jeruusalemma Ladina patriarh Pierbattista Pizzaballa Püha Katariina kirikus, et selle aasta jõulud on «kindlasti rõõmsamad» kui eelmisel aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles