Teheran: uraani ei rikastata üle 60 protsendi isegi tuumakõneluste nurjumisel

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi (paremal) ja Iraani tuumaagentuuri juht Mohammad Eslami Bushehri tuumaelektrijaama juures.
Iraani president Ebrahim Raisi (paremal) ja Iraani tuumaagentuuri juht Mohammad Eslami Bushehri tuumaelektrijaama juures. Foto: HO / Iraani presidentuur / AFP / Scanpix

Iraan ei kavatse uraani üle 60 protsendi rikastada isegi siis, kui tuumakõnelused Viinis luhta lähevad, ütles laupäeval riigi tuumaagentuuri juht.

Iraani Aatomienergiaagentuuri direktor Mohammad Eslami ütles, et uraani rikastatakse tasemeni, mida läheb vaja riigi vajaduste katmiseks, edastas Vene uudisteagentuur RIA Novosti.

«Meie eesmärk seoses uraani rikastamisega on rahuldada meie tööstuse ja tootmise, aga ka rahva vajadusi,» ütles ta.

Küsimusele, kas Iraan plaanib rikastada uraani üle 60 protsendi, vastas ta eitavalt.

Läbirääkimised 2015. aasta tuumaleppe taastamise üle jätkuvad esmaspäeval.

Iraani põhivaenlane Iisrael, kes on tuumaleppele vastu, hoiatas novembris, et islamivabariik on teinud ettevalmistusi uraani rikastamiseks relvakõlbuliku 90 protsendini.

Teheran väidab, et tema tuumaprogramm on rahumeelne.

Tuumalepe nägi ette leevendust sanktsioonidest, vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele, kuid see on olnud varjusurmas aastast 2018, mil USA leppe üles ütles ja sanktsioonid taaskehtestas.

USA läbirääkija Rob Malley hoiatas teisipäeval «eskaleeruva kriisi» eest, kui lepet diplomaatia teel taastada ei õnnestu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles