Suri rahuikoonist peapiiskop Desmond Tutu (3)

Copy
Desmond Tutu 2001. aastal
Desmond Tutu 2001. aastal Foto: MIKE HUTCHINGS/Scanpix Baltics

Pühapäeval suri 90-aastasena Lõuna-Aafrika Vabariigi inimõiguslane ning Nobeli rahupreemia laureaat, peapiiskop Desmond Tutu, teatas president Cyril Ramaphosa. 

Tutu kogus 80ndatel tuntust hääleka apartheidivastasena. 

«Emeriitpeapiiskop Desmond Tutu lahkumine on järjekordne peatükk rasketest kaotustest silmapaistvate lõuna-aafriklaste põlvkonnas, kes pärandasid meile vabastatud Lõuna-Aafrika,» sõnas Ramaphosa. 

Kaplinnas tegutsevad tänini Tutu-nimelised fondid, nende seas ka näiteks Aidsi ja HIVi uuringutele pühendunud Desmond Tutu HIVi-fond. 

«Desmond Tutu oli patrioot, kellele ei olnud võrdset, ta oli põhimõttekindel ja pragmaatiline juht, kes andis tähenduse piiblitõele, et usk ilma tegudeta on surnud usk,» lisas Ramaphosa.

Tutu pälvis võitluse eest valge vähemuse ülemvõimu vastu oma kodumaal 1984. aastal Nobeli rahupreemia. Sõnakas ja põhimõttekindel peapiiskop taunis viimastel aastatel apartheidijärgse onupojapoliitika ja korruptsiooni eest ka valitsevat Aafrika Rahvuskongressi ning võtnud sõna homofoobia vastu anglikaani kirikus.

Tutu sündis 7. oktoobril 1931 Klerksdorpi linnas õpetaja peres. Ta õppis pedagoogiks, ordineeriti 30-aastaselt ja nimetati peapiiskopiks 1986. aastal. Tutu kasutas oma positsiooni rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamiseks apartheidi vastu ning hiljem inimõiguste kaitseks kogu maailmas.

1997. aastal diagnoositi Tutul eesnäärmevähk, aasta varem astus ta peapiiskopi kohalt tagasi ning asus juhtima LAV-i tõe- ja lepituskomisjoni.

«Tõe ja lepituskomisjoni esimehena väljendas ta üldist nördimust apartheidi metsikuste pärast ning demonstreeris liigutavalt ja põhjalikult ubuntu – leppimise ja andestuse tähenduse sügavust,» ütles Ramaphosa.

Tutu on varem rääkinud ka oma lahkumisest.

«Olen oma surmaks valmistunud ja andnud mõista, et ma ei soovi, et mind iga hinna eest elus hoitakse,» kirjutas ta 2016. aastal The Washington Postis avaldatud arvamusloos.

«Loodan, et mind koheldakse kaastundlikult ja lastakse minu valitud viisil edasi minna elutee järgmisse faasi.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles