Biden väljendas kahetsust seoses Tutu surmaga

Copy
«Kaja tema elust jääb kõlama läbi aegade,» märkis Biden.
«Kaja tema elust jääb kõlama läbi aegade,» märkis Biden. Foto: STR

USA president Joe Biden väljendas pühapäeval kahetsust seoses Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidivastase võitluse ikooni peapiiskop Desmond Tutu surmaga.

«Kaja tema elust jääb kõlama läbi aegade,» märkis Biden. 

Ühisavalduses presidendiproua Jill Bideniga tunnustas president 90-aastaselt surnud Tutu julgust ja moraalset selgust. «Desmond Tutu järgis oma vaimset kutsumust, et luua parem, vabam ja võrdsem maailm,» ütlesid Bidenid teadaandes.

Lõuna-Aafrika Vabariigi emeriitpeapiiskop Desmond Tutu oli inspiratsiooniks erinevatele põlvkondadele üle kogu maailma ning hääletute vankumatuks hääleks, ütles pühapäeval ÜRO peasekretär António Guterres.

«Peapiiskop Tutu oli üleilmne rahu nimel võitleja, kes inspireeris erinevaid põlvkondi kogu maailmas,» lausus peasekretär, ühinedes järelehüüetega Nobeli rahupreemia laureeadile, kelle väsimatu võitlus ebaõiglusega aitas tema kodumaal murda rassismi ahelad.

«Apartheidi kõige pimedamatel päevadel oli ta helendav sotsiaalse õigluse, vabaduse ja vägivallatu vastupanu majakas,» ütles Guterres Tutu kohta, kes pühapäeval 90-aastaselt suri.

USA endine president ja esimene mustanahaline riigipea Barack Obama nimetas pühapäeval peapiiskop Desmond Tutut moraalseks kompassiks, kes võitles ebaõigluse vastu nii Lõuna-Aafrika Vabariigis, kui mujal. Obama sõnul oli Nobeli rahupreemia pälvinud Tutu mentor, sõber ja moraalne kompass nii talle kui ka paljudele teistele. «Jääme Michelle'iga teda igatsema,» lisas samuti nobelist Obama.

Obama andis Tutule 2009. aastal presidendi Vabaduse medali. Veel üks endine Ühendriikide president ja Nobeli preemia laureaat Jimmy Carter avaldas 90-aastase Tutu surma puhul kaastunnet ning nimetas teda sõbraks, kelle vaimulikutöö väljendas armastust, vabadust ja kaastunnet.

«Ta elas oma väärtushinnangute kohaselt, võideldes pikalt apartheidi lõpetamise eest LAV-is, juhtides riikliku tõe ja leppimise kampaaniat ja ning olles üleilmne kodanik,» ütles 97-aastane Carter. «Tema soojus ja kaastunne pakkusid meile igavest vaimset sõnumit.»

Kui Tutu 2009. aastal Valget Maja külastas, andis toonane president Obama talle Presidendi Vabaduse medali pisargaasi rünnaku ajal jutlustamise eest ning inimeste üleskutsumise eest võitlusse apartheidi vastu.

«Mahatallatute juhil, allasurutute häälel ja meie südametunnistuse kantoril Desmond Tutul oli selline suuremeelsus, ühtsuse vaim ja inimlik olemus, mida lõuna-aafriklased teavad sõnaga ubuntu,» ütles Obama toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles