Poola president vetostas USA kompanii vastu suunatud meediaseaduse

Copy
Poolakad protestimas 19. detsembril Krakowis meediaseaduse vastu.
Poolakad protestimas 19. detsembril Krakowis meediaseaduse vastu. Foto: Filip Radwanski/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Poola president Andrzej Duda teatas esmaspäeval, et vetostas meediaseaduse, mis oleks sundinud USA kompaniid Discovery loobuma kontrollivast osalusest Poola telekanalis TVN.

Duda märkis, et paljud poolakad suhtusid seaduseelnõusse taunivalt ning see oleks andnud hoobi Poola kui hea ärikeskkonna mainele.

Hiljuti alamkojas heakskiidu saanud eelnõu oleks takistanud kõigil väljastpoolt Euroopat pärit ettevõtetel omamast üle 49 protsendi osalusest mõnes Poola televisiooni- või raadiokanalist.

Praktikas oleks meediaseadus olnud suunatud aga vaid ühe ettevõtte, Discovery Inc. tegevuse vastu, sundides Ühendriikide ettevõtet müüma enamuse või isegi kogu osaluse Poola suurimas eratelekanalis TVN.

Paljud poolakad nägid eelnõud, mille toetajaks oli Poola valitsev Seaduse ja Õigluse (PiS) erakond, katsena vaigistada sõltumatut ja valitsuskriitilist uudistekanalit TVN24.

Hiljuti toimusid üleriigilised meeleavaldused nii telekanali, kui ka üleüldise sõnavabaduse toetuseks.

Discovery ähvardas kaevata Poola rahvusvahelisse arbitraažikohtusse.

Duda ütles, et on põhimõtteliselt nõus sellega, et riigid peaksid piirama välisosalust meediaettevõtetes. Ta märkis, et paljudel teistel demokraatlikel riikidel, sealhulgas USA-l, Prantsusmaa ja Saksamaal on taolised seadused olemas.

President lisas, et praegusel juhul oleks seadus kahjustanud ettevõtet, mis Poolas juba seaduslikult tegutses.

Ta märkis, et seaduse jõustamine oleks riigile läinud maksma miljardeid dollareid, ning lisas, et jagas paljude oma kaasmaalaste seisukohta, et selline eelnõu pole praegu vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles