Moskva: NATO ignoreerib Venemaa huve (1)

Copy
Moskva. Vaade Kremlile.
Moskva. Vaade Kremlile. Foto: MAXIM ZMEYEV / REUTERS

Põhja-Atlandi allianss on Vene asekaitseministri Aleksandr Fomini väitel viimastel aastatel ignoreerinud Moskva huve ja keeldunud dialoogist võrdsetel alustel.

«Allianss on järjekindlalt eiranud Venemaa huve ja hoidunud olemasolevate probleemide õiglasest arutelust,» lausus Fomin välisriikide sõjaväeatašeedele ja saatkondade esindajatele.

«Näiteks 2009. aastal lükati tagasi Venemaa ettepanek sõlmida uus ulatuslik leping, mille sihiks oli kindlustada Gruusia 2008. aasta sündmuste mõjul jahenenud kahepoolsete suhete taustal vastastikuseid julgeolekutagatisi,» rääkis Fomin.

Vene relvajõudude peastaabi ülem Valeri Gerassimov edastas tema sõnul 2017. aasta septembris NATO sõjalise komitee esimehele Peter Pavelile rea ettepanekuid suhete normaliseerimiseks Brüsseliga sõjalises liinis.

«Üks neist oli säilitada kõrgetasemelised kontaktid. Aastail 2016–2021 peetud kõnelused näitasid aga, et allianss ei ole valmis sisuliseks vestluseks sõjaväelaste vahel, hiilib kõrvale konkreetsete deeskalatsiooniotsuste tegemisest ning lükkab järjekindlalt tagasi igasugused Venemaa algatused,» ütles Fomin.

Samuti olevat Venemaa pool teinud ettepaneku jätkata infovahetust terroriohu kohta. Fomin nimetas NATO väidetava Afganistani-fiasko üheks põhjuseks keeldumist oma tegevust Venemaaga kooskõlastada.

Aseministri väitel olevat Moskva teinud alliansile ka ettepaneku viia oma õppuste alad Venemaa ja NATO kokkupuutejoonest kaugemale. «Me pole veel vastust saanud,» ütles Fomin.

Samuti olevat Venemaa teinud täiendavaid samme pingete maandamiseks.

«Näiteks 2017. aastal teatasime kavatsusest jätkata NATO riikide ekspertide ja kõrgete ametnike kutsumist Vene kaitseministeeriumi üritustele. NATO poolt jäi see ettepanek samuti vastuseta,» ütles Fomin, kes süüdistas allianssi ka diplomaatilise suhtluse piiramises.

Lisaks väitis ta, et NATO on jätnud tähelepanuta Moskva ettepanekud transponderite kasutamise kohta sõjalennukitel. Allianss pole Fomini sõnul mingeid kohustusi võtnud ning samal ajal, kui Vene lennukid lendavat sisselülitatud transponderitega, alliansi omad seda väidetavalt ei tee.

Moskva tegevat alliansile ka pidevalt ettepanekuid sõjaliste intsidentide ärahoidmiseks merel ja õhus kahepoolsete lepete alusel, millele NATO seni ei ole Fomini sõnul reageerinud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles