Prantsusmaal suleti radikaalse imaami tõttu mošee

Copy
Mošee Prantsusmaal. Foto on illustreeriv.
Mošee Prantsusmaal. Foto on illustreeriv. Foto: Isa Harsin/sipa/scanpix

Prantsuse võimud andsid käsu sulgeda mošee riigi põhjaosa, sest seal tegutsev imaam pidas äärmusliku sisuga palvusi, teatasid täna piirkonna võimud.

Mošee 50 000 elanikuga Põhja-Prantsusmaa linnas Beauvais's jääb suletuks kuueks kuuks, ütles Oise'i departemangu valitsus.

Palvustel jutlustati vihkamist, vägivalda ja džihaadi, ütles Oise'i prefektuur.

Siseminister Gérald Darmanin teatas kahe nädala eest, et algatas protseduuri mošee sulgemiseks, sest sealne imaam ründab palvustes kristlasi, homoseksuaale ja juute, mis on lubamatu.

Kohalikud võimud olid kohustatud viima enne sulgemisotsuse täitmist läbi 10-päevase andmekogumise. Teisipäeval teatati, et nüüd läheb mošee sulgemiseni vaid paar päeva.

Kohaliku päevalehe Courrier Picard andmetel on Beauvais' imaam hiljuti islamiusku pöördunud.

Prantsuse valitsus teatas aasta alguses otsuset võtta usuga seotud asutused rangema kontrolli alla, et võidelda äärmusliku islamipropagandaga.

Sammu ajendiks oli õpetaja Samuel Paty tapmine 2020. aasta oktoobis, milleni viis internetis levinud kihutustöö, sest ta oli näidanud kodanikuõpetuse tunnis satiiriajakirjas Charlie Hebdo avaldatud vastuolulisi karikatuure prohvet Muhamedist.

Siseministeerium ütles detsembris, et viimastel kuudel on separatistliku ideoloogia levitamise kahtluse alusel uurimine läbi viidud umbes 100 Prantsusmaa mošees ja palvekojas rohkem kui 2600-st.

Kuut mošeed ähvardab sulgemine ekstremismi- ja islamiseparatismi vastaste seaduste alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles