Vene kohus andis korralduse sulgeda inimõigusorganisatsioon Memorial (7)

Copy
Vene politseinikud Memoriali toetajat kohtuhoone eest minema toimetamas.
Vene politseinikud Memoriali toetajat kohtuhoone eest minema toimetamas. Foto: Gavriil Grigorov/tass/Scanpix

Vene ülemkohus andis täna korralduse sulgeda riigi tuntuim inimõigusorganisatsioon Memorial. Kohtunik Alla Nazarova käskis kinni panna inimõiguslaste keskorgan Memorial International, sest see olevat rikkunud välisagendi seadust, sest ei märgistanud kõiki oma kirjutisi, sealhulgas sotsiaalmeediapostitusi «välisagendi» sildiga.

Välisagendi seadus näeb kõigis välismaalt raha saavates organisatsioonides Venemaa huvide vastaseid.

Prokurörid süüdistasid Memorial Internationali ka Nõukogude Liidu ja tema sõjavõitude mälestuse rüvetamises ning natsikurjategijate rehabiliteerimises.

Süüdistaja ütles täna kohtus, et Memorial loob Nõukogude Liidust väära kuvandi kui terroririigist ja mustab Teise maailmasõja mälestust.

«Otsustati sulgeda Memorial International ja selle piirkondlikud harud,» märkis inimõigusorganisatsioon sõnumirakenduses Telegram.

Kohtuotsus on 1989. aastal asutatud ning väsimatult inimõiguste eest võidelnud organisatsioonile rängim hoop.

Memorial kui organisatsioon koosneb lõdvalt seotud kohalikest harudest, Memorial International haldab võrgustiku hiiglaslikku arhiivi Moskvas ja koordineerib selle tööd.

Memorial on Nõukogude Liidu lagunemise järgse demokratiseerumise sümbolina koostanud hiiglasliku nõukogudeaegsete kuritegude arhiivi ning võidelnud väsimatult inimõiguste eest.

Moskva kohtuhoone ette oli kogunenud mitukümmend Memoriali toetajat. Läheduses seisis kolm politiseibussi ja mitu politseinikku, kes võtsid kinni kolm inimest, ütles AFP korrespondent sündmuskohalt.

«Me peame tundma oma ajalugu, et saada aru, mis toimub. Memorial räägib tõtt, see ei musta mingil moel riiki,» ütles toetaja Maria Birjukova

Memoriali kohtuprotsessidega lõpeb aasta, mil Vene võimud alustasid opositsiooni ja sõltumatu meedia enneolematut mahasurumist, vangistades veebruaris Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi ja keelustades hiljem tema organisatsioonid.

Kohtuotsus Memorial Internationali kohta on aga äärmuslik isegi selles kontekstis. Rühmituse toetajate sõnul tähistab see 30 aasta eest alanud nõukogudejärgse demokratiseerimisprotsessi lõppu.

Teisipäevasel istungil menetleti üht kahest rühmituse vastu algatatud kohtuasjast ning see toimub ülemkohtus, sest Memorial International on registreeritud rahvusvahelise organisatsioonina. Otsust ei saa Vene kohtus edasi kaevata.

Prokurörid nõuavad kohtult ka Memoriali inimõiguskeskuse sulgemist, süüdistades seda lisaks välisagendi seaduse rikkumisele terrorismis ja ekstremismis. See istung on Moskva kohtus kolmapäeval.

Esmaspäeval pikendas Petroskoi kohus Memoriali Karjala juhi Juri Dimitrijevi vanglakaristust 15 aastani. Toetajate sõnul karistati teda selle eest, et ta otsis ja kaevas üles Stalini ajal tapetud inimeste haudu.

Möödunud aastal toetajate väitel fabritseeritud lasteahistamissüüdistuse alusel 13 aastaks vangi mõistetud Dmitrijev sai veel kaks aastat juurde.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles