USA mõistab Memoriali sulgemise hukka: see on katse kustutada ajalugu (2)

Copy
USA suursaadik Moskvas John Sullivan jaanuari lõpus.
USA suursaadik Moskvas John Sullivan jaanuari lõpus. Foto: Jevgenia Novoženina/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide suursaadik Moskvas mõistab hukka tänase Vene ülemkohtu otsuse sulgeda riigi tuntuim inimõigusorganisatsioon Memorial International.

USA suursaadik Moskvas John Sullivan kirjeldas Vene ülemkohtu otsust Memorial Internationali sulgemise kohta katsena suruda alla sõnavabadus ning kustutada ajalugu.

«Vene ülemkohtu tänane otsus International Memoriali sulgemise kohta, mis on üks Venemaa vanimaid ja tuntumaid inimõigusorganisatsioone, on jultunud ja traagiline katse suruda maha sõnavabadus ning kustutada ajalugu,» kirjutas Sullivan saatkonna andmeil Twitteris.

Leedu Freedom House: Memorialiga hävitas Venemaa oma südametunnistuse

Sulgedes Memoriali, hävitab Venemaa oma südametunnistust, ütles USA valitsusvälise organisatsiooni Vilniuse Freedom House'i kontori juht Vytis Jurkonis kuuldes, et Vene ülemkohus otsustas sulgeda nimetatud inimõigusorganisatsiooni.

Vilniuse Freedom House'i juht Vytis Jurkonis.
Vilniuse Freedom House'i juht Vytis Jurkonis. Foto: Julius Kalinskas/Scanpix

«Kujundlikult öeldes oli Memorial omamoodi Venemaa südametunnistus ja nimelt seda nüüd hävitataksegi,» ütles politoloog BNS-ile.

Vene kohtu kinnitusel langetati otsus ühendusele omistatud välisagendi seisundiga kaasnevate nõuete rikkumise pärast, täpsemalt, et see ei märgistanud vastavalt oma materjale.

Jurkonise sõnul on Kremlis suuri muresid ajaloolise mälu ja inimõigustega.

«Kreml lülitab välja valguse inimõigusorganisatsioonide jaoks. See ei ole protsessi algus ja kahtlustame, et ka mitte lõpp,» selgitas ta.

Jurkonise sõnul avab inimõigusorganisatsioonide sulgemine uue ruumi tsiviilühiskonna represseerimiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles