Hongkongi meediamogulile esitati süüdistus mässu õhutamises

Copy
Jimmy Lai.
Jimmy Lai. Foto: TYRONE SIU/REUTERS

Hongkongis tuntud demokraatia-aktivisti ja meediamoguli, 74-aastase Jimmy Lai vastu esitati süüdistus mässu õhutamises, teatasid teisipäeval ajaleht Times ja telekanal Deutsche Welle.

Juunis kinni pandud ajalehe Apple Daily asutaja viibib möödunud aastast alates trellide taga.

Lai ja kuue teise Apple Daily endise töötaja vastu esitati teisipäeval süüdistus vandenõus, et trükkida, avaldada, müüa ja levitada «mässule õhutavaid väljaandeid» 2019. aasta aprillist selle aasta 24. juunini.

Kohtuasja arutamine jätkub 24. veebruaril. Seniks jäävad kõik süüdistatud trellide taha.

Jimmy Lai vastu esitati juba varem süüdistus riikliku julgeolekuseaduse alusel. Ta on ka mitmes asjas süüdi mõistetud. Detsembri algul määrati Laile 13 kuu pikkune vangistus ilma loata Tiananmeni väljaku veresauna mälestusürituse korraldamises.

Hiina surus mullu Hongkongis läbi karmi riikliku julgeoleku seaduse, mis püüab takistada demokraatlike liikumiste tegevust ja Hiina kritiseerimist Hongkongis. Seaduse alusel on võimalik määrata rangeid karistusi tegevuse eest, mida nähakse separatismina.

Julgeolekuseaduse alusel on vahistatud kümneid aktiviste, endisi poliitikuid ja ajakirjanikke.

Laile ja kuuele ülejäänud ajalehe töötajale teisipäeval esitatud süüdistus mässu õhutamisest põhineb aga koloniaalajast pärit seadusel, mida võimud viimastel kuudel taas kasutama on hakanud. Ajalehe Times andmeil polnud seadust enne tänavust aastat kasutatud aastakümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles