Ukraina ootab USA-lt tuleval aastal 360 miljoni eest sõjalist abi (2)

Copy
Ukraina väeüksus õppusel Kiievi lähedal.
Ukraina väeüksus õppusel Kiievi lähedal. Foto: Sergei Supinsky/Scanpix

Ukraina töötab Ühendriikidega sõjalise abi saamise nimel kolmest eri kanalist ja eeldab, et tuleval aastal ulatub abi 360 miljoni dollarini, ütles teisipäeval Ukraina suursaadik Washingtonis Oksana Markarova.

Markarova ütles väljaandele LB.ua, et läbirääkimised Ukraina varustamiseks USA relvadega, mis olid algselt mõeldud Afganistanile, jätkuvad.

«On mitu suunda, mida mööda me koos USA-ga töötame, mis puudutab sõjalise abi eraldamist. Esiteks on standardabi, mida pakub kongress läbi eelarve, mille järgi me saame tuleval aastal 300 miljonit dollarit. Teiseks on abi, mis on tehtud ametlikuks USA presidendi täitevmäärustega, ja president Joe Biden kiitis septembris heaks 60 miljoni dollarise paketi, seejuures on asjaomased süsteemid juba Ukrainale saadetud,» rääkis Markarova.

«Kolmandaks on niinimetatud ülemäärane kaitsevarustus, näiteks valmis ja ülearused relvad, mida Ühendriigid võivad lisaks tarnida. Me teeme nüüd ka selles kategoorias aktiivset tööd,» ütles ta.

Portaal Foreign Policy edastas varem, et Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov palus novembris kohtumisel Ühendriikide ametivenna Lloyd Austiniga, et USA laiendaks Vene invasiooni heidutamiseks Kiievile tarnitavate relvade valikut.

Taolise varustuse seas võib olla «osa USA sõjavarustustest, mis eraldati Afganistanile enne Kabuli langemist», kirjutas portaal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles