AK ⟩ Margus Parts: Xi kehtestab end uue Hiina eesotsas igavese juhina

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Xi Jingping kohtumas Pekingis päästjate ja eriolukordade ametite esindajatega. 
Xi Jingping kohtumas Pekingis päästjate ja eriolukordade ametite esindajatega. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Hiina Kommunistliku Partei propagandaametnikel olid 2021. aastal käed-jalad tööd täis: esiteks tähistati juulis pillavalt partei 100. aastapäeva, novembris aga toimus 19. keskkomitee kuues pleenum. Mõlemad sündmused pitseerisid Xi rolli Hiina ümberkujundajana ja valmistasid ette kõige tähenduslikumat aastat Xi karjääris.

«Hiina rahvas ei luba mingil tingimusel ühelgi võõrvõimul meid kiusata, survestada ega orjastada, ja kõik, kes seda üritavad, näevad lõhkiseid päid ja verevalamist Hiina rahva 1,4 miljardist inimesest koosneva suure raudse müüri ees,» kuulutas esimees Xi 1. juulil Tiananmeni väljakul.

Partei 100. aastapäeva pidustustel peetud kõne kõlab nagu sõjakuulutus või vähemalt annab mõista, et Peking ei kavatse lääneriikide taktikepi järgi käia. Xi silmis on Hiina nüüd valmis, mitu aastakümmet kestnud ootamine kandnud vilja ja aeg «sõdalashundi» diplomaatiaks küps.

See väljendub tõsiasjas, et Peking on valmis väljendama avalikult vastuolulisi seisukohti, hülgama võimalused kompromissiks ning seisma kindlalt oma huvide ja maailmapildi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles