Saudi Araabia kungingas kutsub Iraani negatiivsest käitumisest loobuma

Copy
Saudi Araabia kuningas Salman.
Saudi Araabia kuningas Salman. Foto: ÜRO TV / AP / Scanpix

Saudi Araabia kuningas Salman kutsus neljapäeval põlisvaenlast Iraani loobuma negatiivsest käitumisest piirkonnas.

Ar-Riyadi väitel toetab Teheran Jeemeni mässulisi rünnakutes Saudi Araabiale.

Eelmisel aastal kutsus 86-aastane kuningas maailma suurvõime Teherani suhtes karmile positsioonile asuma, kuid nüüd on tema sõjakas toon mõnevõrra leebunud.

Salman pöördus neljapäeval virtuaalselt valitsust nõustava organi šuuranõukogu poole, kuid kõneles alla nelja minuti. Ta luges ette kõne, mis anti eetrisse kolm tundi ettenähtust hiljem.

Uudisteagentuur Saudi Press Agency avaldas hiljem kõne täisteksti.

«Me loodame, et (Iraan) muudab oma politiikat ja negatiivset käitumist piirkonnas ning pöördub dialoogi ja koostöö poole,» ütles kuningas.

«Me jälgime väga murelikult Iraani režiimi poliitikat, mis mõjub destabiliseerivalt piirkonna julgeolekule ja ohutusele.»

Teheran ja Ar-Riyad on olnud aastakümneid vaenlased ning asunud piirkondlikes konfliktides vastaspoolel. Nii on see ka Jeemenis, kus Saudi Araabia juhib valitsuse poolel sõjalist koalitsiooni võitluses šiiamässuliste huthidega, kelle selja taga on Iraan.

Alates aprillist on riigid pidanud suhete parandamiseks mitu kõneluste vooru.

Kuningas Salman süüdistas Iraani ka piirkonna usu- ja relvarühmituste loomises ja toetamises.

«Me jälgime ka Iraani režiimi toetust terroristlikele huthi võitlejatele, kes pikendavad sõda Jeemenis ja halvendavad sealset humanitaarolukorda ning ohustavad kuningriigi julgeolekut,» ütles ta.

Jeemeni sõjas on alates 2014. aastast surma saanud kümned tuhanded tsiviilelanikud. ÜRO hinnangul on sealne humanitaarkriis rängim maailmas, üle 80 protsendi elanikkonnast sõltub välisabist.

Araabia riikide koalitsioon süüdistas pühapäeval Iraani ja Liibanoni šiiarühmitust Hizbollah huthide abistamises raketi- ja droonirünnakutes Saudi Araabiale, kus eelmisel nädalal sai surma kaks inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles